Saat-Sặat Ulama Mesir Sempat Alunkan Ayat Al-Quran Sebelum Menghặdap Illahi

Setiap yang beriman pasti ingin men1ngg4l dunia dalam pengakhiran yang baik atau husnul khatimah. Menurut Mufti Wilayah Persekutuan, antara tanda husnul khatimah ialah seseorang itu men1ngg4l dunia dalam keadaan melakukan amalan soleh dan mengucapkan syahadah sebelum menghembvskan nafasnya yang terakhir.

Baru-baru ini, seorang lagi ulama men1ngg4lkan kita. Ulama dipercayai hafiz Al-Quran tertua di Luxor, Mesir, Sheikh Abdul A’ti Ali Abdul Jalil sempat membaca ayat-ayat suci Al-Quran sebelum men1ngg4l dunia.

Dalam video yang tular di media sosial, Allahyarham dilihat sedang terbaring dengan memakai alat bantuan pernafasan. Beliau dilaporkan men1ngg4l dunia pada Isnin lalu.

Berdasarkan perkongsian portal Arab, Sheikh Abdul A’ti lahir di Edfu, utara Aswan pada 1934. Beliau kemudiannya mengikut ayahnya berpindah ke Esna dan menghafaz kitab suci Al-Quran pada usia muda sebelum hilang penglihatan.

Pada usia 15 tahun, beliau menghabiskan hafazan Al-Quran dan menyertai sekolah menengah Al-Azhar.

Beberapa hari lepas, beliau didakwa mengalami masalah kesihatan dan menunjukkan simptom jangkitan koronavirus. Beliau menjalani ujian saringan dan didakwa positif virus berkenaan.

Pun begitu, punca sebenar kem4tiannya tidak ketahui.

Semoga beliau ditempatkan bersama orang yang soleh

Kem4tian yang dicemburui

Semoga syurga buatmu

Sumber: Siakap Keli via Facebook