Amalkan B4ca Surah Dan D0a Ini Sebagai Pen4war Penyejuk Demam Anak

Kadang bila anak demam, perasaan risau tu sentiasa ada selagi anak tak sihat. Serba salah dibuatnya lagi-lagi anak kecil yang tak boleh nak beritahu yang dia tak selesa dan s4kit.

Menerusi perkongsian dari Ustazah Nazirah Abd Rahim, ibu bapa boleh ikhtiarkan dengan cara mengamalkan doa dan selawat syifa untuk kesembuhan anak.

Sabda Nabi saw

“…demam itu berpunca dari bahang ner4ka Jahannam” iaitu panas yang bergejolak.

Sama dengan sabda Nabi Muhamamd saw yang lainnya : “Panas matahari yang terik berpunca dari bahang Jahannam.”

Penawar Utama Demam Rasulullah Sebutkan Adalah Air. Dan Air Zam Zam Dalam Hadis.

Hadis Bukhari dalam shahihnya dari Abu Jamrah Nashr bin Imraan Adh-Dhuba’I bahawa ia meriwayatkan :

“Aku pernah duduk dalam majlis ibnu Abbas di kota makkah, tiba tiba aku dise rang demam”.

Kemudian ibnu Abbas berkata :

“sejukkanlah dengan air Zam zam kerana Rasulullah saw bersabda :

“Sesungguhnya demam itu atau demam yang berat itu berpunca dari bahang api Jahannam. Jadi sejukkan lah ia dengan air.” Atau “dengan air zam zam “

Ambillah air atau sebaiknya air zam zam doakan penawar demam panas pd air dan doakan pada anak.tiup ubun ubun anak anak. Dan tiup pd air. Buat mandi waktu selepas Asar-Maghrib. Buat ia bilasan akhir. Sebaiknya buat mandi sehingga panas sudah habis.

Doanya mudah

Surah al fatihah
Selawat syifa
Doa penyejuk demam
Ayat demam

Maka hati hati kita dengan panas demam ini. Anak demam panas jangan ambil mudah. Sebaiknya jangan sekali lupa berikan penawar s4kit rohani. Sakit rohani inilah ramai yang tak tahu. Ia akan bawa mudarat lain pada anak.

Ada pes4kit ustazah anak jadi s4wan dan ada yang kesannya lebih teruk hingga jejaskan perkembangan mental dan fizikal. Anak jadi sudah tidak normal selepas kena demam panas.

*Setiap kali anak atau suami ustazah demam, ustazah akan rawat dan mandikan dengan air doa. Ustazah akan tambah doa lembut hati, doa kasih sayang dan doa sembuh peny4kit. Alhamdulillah inilah tip anak-anak makin jadi dengar kata, taat dan suami jadi amat penyayang.

Sumber: Ustazah Nazirah Abd Rahim via Majalah Pa Ma, sehinggit

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini