Anak Kecil 11 Bulan Terjatuh Dari Tingkat 3

Anak Kecil 11 Bulan Terjatuh Dari Tingkat 3 | ‘Trag1s’ . Itulah gambaran paling sesuai untuk kem4t1an se0rang bayl perempuan yang baru berusia 11 bulan. Bay1 tersebut m4vt selepas terjatvh dari tingkat tiga rumahnya.

Kejadian m4lang yang men1mpa bayl perempuan tersebut berlaku di kediaman keluarganya di Bl0k D, PPR Sri Aman, Jalan Aman Putra, Kuala Lumpur pada petang semalam.

Menurut keny4taan yang dikeluarkan 0leh Ketua P0lis Daerah Sentul Asisten K0misi0ner Beh Eng Lai, pihak p0lis telah menerim4 lap0ran ins1den itu pada 6 petang.

Kemudiannya sepasukan angg0ta p0lis dari Balai P0lis Jinjang diarahkan untuk segera melakukan siasatan yang sewajarnya di tempat kejadian.

ALAMI KECED3RAAN P4R4H DI KEP4LA

Katanya, hasil lap0ran bedah siasat telah mendapati bahawa kem4t1an bay1 tersebut berpunca daripada keced3raan yang p4r4h pada bahagian kepala. Ia adalah akibat daripada terjatuh dari tempat tinggi. Kes diklasifikasikan sebagai m4t1 mengejut (SDR).

Pihak P0lis Sentul juga menyeru 0rang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berkaitan kes ini untuk menghubungi Bilik Gerakan IPD Sentul di talian 03-4048 2206, H0tline P0lis Kuala Lumpur di talian 03-2115 9999 atau mana-mana Balai P0lis yang berdekatan.

TINGKAP TIDAK CHILDPR00F

“Katil berkenaan dirapatkan ke bahagian tingkap untuk mengemas bilik terbabit. Siasatan mendapati tingkap di dalam bilik itu tidak mempunyai pagar dan katil diletakkan di tengah tingkap tanpa sebarang halangan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beh Eng Lai turut berkata bahawa siasatan lanjut mendapati insiden ini langsung tidak ada sebarang unsur jenayah. Ia lebih kepada kecuaian dan kegagalan kekuarga mengambil langkah keselamatan yang sewajarnya.

“Ibu m4ngsa membawa m4ngsa ke H0spital Selayang (HS) untuk mendapatkan rawatan dan apabila tiba di Unit Kecemasan H0spital Selayang, m4ngsa disahkan men1ngg4l dunia 0leh Pegawai Perubatan.

“Mayat kemudian dirujuk ke Unit F0rensik HS untuk dibedah siasat bagi mengenalpasti punca kem4t1an,” katanya.

M4NGSA SEDANG BERMAIN BERSAMA ABANG DAN SEPUPU

Beh Eng Lai kemudiannya berk0ngsi mengenai apa yang berlaku sebelum musibah tersebut terjadi.

“Siasatan mendapati m4ngsa dikatakan sedang bermain bersama abang, kakak dan sepupunya di atas katil bahagian atas bersebelahan dengan tingkap yang berada dalam bilik pertama rumah sebelum terjatuh dari tingkap kira-kira 3 petang,” katanya.

RESP0NS MANUSIA INTERNET

Jujur jika dilihat daripada resp0ns warganet, ramai yang marah dan mempers0alkan tindakan ibubapa tersebut yang disifatkan mereka sebagai cuai. Namun, sebelum menghukum, ada baiknya jika kita melihat insiden ini dari sudut pandang yang berbeza.

Salah se0rang yang men1ngg4lkan k0men adalah ibu saudara m4ngsa sendiri.

“Semua terjadi terlalu cepat..”

Menurutnya lagi kejadian berlaku terlalu cepat. Katil yang dit0lak rapat ke tingkap hanya kerana ibu m4ngsa ingin mengemas rumah. Ditambah pula memang sudah tertulis begitu ajal anak syurga tersebut.

Antara k0men lain yang diberikan 0leh warganet adalah semua ini sudah ketentuan Ilahi dan ibubapa mana yang sanggup perkara sebegini terjadi kepada anak mereka?

Daripada men1ngg4lkan k0men yang menyalahkan ibubapa kerana cuai dan tidak memasang “grill”, cubalah untuk fahami keadaan keluarga m4ngsa.

Kecuaian b0leh berlaku pada bila-bila masa. Ada yang sehingga b0leh membawa m4ut. Berdasarkan perk0ngsian ibu saudara m4ngsa, sebenarnya keluarga ini telah mengambil langkah berjaga-jaga dan sudah tertulis ajal m4ngsa sebegitu.

Dari segi pemasangan “grill”, bukan semua keluarga berkemampuan. Ia juga dinyatakan bahawa keluarga ini bukanlah dari keluarga yang mampu.

Sama-samalah kita sedekahkan al-fatihah buat m4ngsa dan jadikanlah insiden ini iktibar buat kita semua. Sem0ga keluarga m4ngsa tabah dalam menghadapi ujian kali ini.