“Berpu4sa Di Dunia, Berbvka Di Syvrga” lndahnya Pemergian Mu,Pergi Deng4n Penuh Dengan Senyuman

Adik Ini Berpuasa Di Dvnia Tapi Berbuka Di Syurga…Manisnya Senyumanmu Nak
Tiga jam sebelum berbuka puasa hari ter4khir Ramadhan 1442H, kanak-kanak berusia 12 tahun ini keluar ke pasar untuk membeli sayur. Pasar berkenaan terletak,

kira-kira 1km dari rumahnya di Hayyu Syuja’iyah, Timur Ghaz.zah. Hamzah terkenal di kalangan penduduk kampungnya sebagai kanak-kanak berwatak dewasa.

Dia sememangnya se0rang anak yang suka menolong ibu bapanya, biarpun bukan anak sulung lelaki. Hamzah anak bongsu dari 5 beradik. Dia turut mempunyai 3 saudara sebapa. Dalam perjalanan ke pasar petang itu,

Hamzah bertembung dengan sebuah pesaw4t y4hudi. Mus0h dur.jana itu terus memb3dil tubvh kecil itu menyebabkannya terp3lanting beberapa meter berhampiran kawasan perkub0ran Abu al-Kas.

M4yatnya dibawa ke H0spital As Syifa’ di tengah bandar Ghaz.zah. Kakitangan h0spital sangat teruja melihat jen4zah kanak-kanak ini. Wajahnya mengukir senyuman yang sungguh manis.

Namun, tiada siapa mengenalinya sebagai Hamzah Nisar kerana tiada sebarang pengenalan diri pada tubuhnya.

Sehinggalah bapanya tiba di h0spital kerana mencari anaknya yang tidak pulang ke rumah. Si bapa sangat terkejut mendapati Hamzah sudah tid4k berny4wa. Namun kesed1hannya terubat sebaik melihat senyuman dari raut wajah anak kesayangannya itu.

Si bapa yakin bahawa anaknya mendapat anugerah sya.hid. Pasti anaknya akan ditempatkan di syurga Allah. Pasti anak ini akan menunggu ibu bapanya di pintu syurga.

Demikianlah yakinnya si bapa dengan janji Allah. Bukan kali pertama keluarga ini berhadapan suasana sebegini.

Bahkan keluarga Hamzah sememangnya terkenal sebagai keluarga yang mempunyai ramai syuhada’. Antaranya ialah bapa saudaranya, Mohd Yasin Nisar yang terbun0h dalam ser4ngan udara pada 2001.

Demikian juga Yasin Naif Nisar yang terbun0h dalam serangan di Hayyu Zaitun pada 2002. Bapa saudara sebelah ibunya, Mohd Rasyad Al Khauli turut,

terk0rban dalam ser4ngan udara pada tahun 2014. Semoga Allah merahmati As Syahid Hamzah Nisar dan bapa-bapa saudaranya yang gugur sya.hid.

Kata-kata Mutiara
1. “Aku percaya, takdir Allah pastilah yang terbaik untukku dan untukmu juga.”

2. “Rugi sekali jika seorang pria melepas wanita yang cantik akhlaknya, hanya demi mengejar wanita yang cantik wajahnya.”

3. “Kamu tidak berhak mengeluarkan air mata untuk seseorang yang belum halal bagimu.”

4. “Jangan menyerah saat doa-doamu belum terjawab. Jika kamu mampu bersabar, Allah mampu memberikan lebih dari apa yang kamu minta.”

5. “Jangan salahkan orang ketika kamu kecewa, tapi salahkan dirimu sendiri karena terlalu berharap sesuatu yang belum pasti.”

6. “Jika sayang orang tua, taati Allah, maka orang tua kita akan disenangi Allah, disayang Allah, itulah sebenar-benar balasan kita pada orang tua.”

7. “Kunci hidup bahagia adalah jalani, nikmati, dan syukuri.”

8. “Kekayaan bukanlah dengan banyaknya harta, namun kekayaan adalah hati yang selalu merasa cukup.”

9. “Awali hari dengan Bismilah, optimistis, dan tawakal, Insyaallah harimu akan berkah.”

10. “Bila hijrahmu karena Allah, kamu akan terus melangkah walaupun sudah lelah.”

Sumber:MyMediaMaya

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini