Jen4zah lbu Belum Dikebvmi T4pi 4nak Ceria Di Tan4h Perkubvran, Sehingg4lah Kain Penutvp Waj4h DiseI4k

PEMERGIAN insan tersayang pastinya merupakan satu perkhabaran sed1h. Wajah dan kesed1han mereka yang ditinggalkan semestinya dapat dilihat, dan sekiranya tidak kuat semangat sudah tentu siapa yang melihatnya juga akan mengalirkan air mata.

Namun, sebuah skuad yang mengurvskan jenaz4h berdepan dengan situasi yang berbeza apabila seorang anak kelihatan ceria ketika proses pengurusan jenaz4h ibunya.

Pengerusi Eksekutif Skuad Pengurusan Jenaz4h Malaysia (SPJM), Muhammad Rafieudin Zainal Rasid berkata, pasukannya menyelesaikan satu kes wanita warga emas yang meningg4l dunia di h0sp1tal Kuala Lumpur (HKL), pada pagi Khamis.

Skuad Pengurusan Jenaz4h Malaysia (SPJM) berkongsi kisah mengenai seorang anak kepada arw4h wanita warga emas. Gambar hiasan

Menurut beliau, jenaz4h diuruskan di Kuala Lumpur sebelum dibawa ke Slim, Perak untutk dikebvmikan di sebuah tanah perkvburan di Kampung Sungai Gesa.

“Ketika saya hadir untuk melihat proses pengurusan jenaz4h, anak arw4h datang bertemu dengan saya dengan wajah yang ceria.

“Sesekali dia ketawa bersama rakan-rakannya seolah-olah tiada apa yang berlaku. Saya menjadi hairan dan terfikir adakah anaknya itu tidak sed1h dengan kem4tian ibunya,” tulisnya menerusi satu perkongsian di halaman Facebook beliau.

Lebih dikenali sebagai Ustaz Rafie, beliau bagaimanapun berkata, keceriaan anak arw4h hanya seketika sehingga melihat wajah jenaz4h.

Ustaz Rafie.

“Sehinggalah kain yang menutup wajah ibunya itu dibuka, barulah wajahnya berubah sayu lantas dia memeluk ahli keluarganya yang lain sambil menangis teresak-esak.

“Begitulah keadaan sebahagian manusia di saat kehilangan orang yang dicintai. Dia sebolehnya ingin menyembunyikan kesed1han yang ditanggung.

Begitulah keadaan sebahagian manusia di saat kehilangan orang yang dicintai. Sebolehnya ingin menyembunyikan kesed1han yang ditanggung.

MUHAMMAD RAFIEUDIN ZAINAL RASID

“Apatah lagi jika dia seorang lelaki egonya terkadang mengatasi perasaannya. Namun sekuat mana pun air mata dan perasaan ditahan, pasti akan luntur juga bercucuran air mata saat melihat wajah ibu kita diam membisu,” ujarnya.

Berkongsi pengalaman, Ustaz Rafie sering melihat betapa kuatnya anak-anak yang kehilangan ibu ayah sehingga masih boleh tersenyum ketika berada bersama orang ramai.

Perkongsian Ustaz Rafie di Facebook.

“Tetapi apabila tiba di rumah dan tetamu mula beransur pulang, barulah perasaan sed1h dan sunyi itu timbul dan semakin menebal lalu mengalirlah air mata deras sehinggalah dia tidur kepenatan.

“Usah meni1pu diri sendiri wahai anak. Menangislah saat ibu ayahmu meningg4l dunia. Ketahuilah tangisanmu itu bukanlah suatu perkara yang dil4rang agama.

“Bahkan ia merupakan satu sunnah tanda menzahirkan kesed1han atas kehilangan orang yang tersayang,” katanya.

Namun beliau menegaskan bahawa meratapi kem4tian adalah dilar4ng kerana tindakan tersebut boleh memudaratkan jen4zah.

“Apa pun teruslah berdoa dan datang menziarahi ahli kubvr kerana sesungguhnya satu saat nanti ketika giliran kita pula tiba, kita juga mengharapkan hal yang sama juga daripada mereka yang masih hidup,” katanya.

Sumber:SantaiViral

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini