Kl4sik Dan Sangat Unik! Sur4u Di Terengg4nu lni Dibina Gvna P0kok Bervsia 300 Tahvn

Cantik dan unik, itulah yang dapat digambarkan melihat senibina surau Langar Rindu. Surau terletak di Kampung Rhu Tapai, Terengganu ini boleh dikunjungi para pelawat tanpa mengira masa.

Untuk pengetahuan anda, struktur surau ini tampil unik kerana menggunakan kayu pokok tembusu terbuang serta kayu cengal berusia lebih 300 tahun. Abdul Karim Embong, pemilik rumah ibadah itu telah membinanya dengan keringat tulang empat ke.ratnya dan ilham rekaan surau tercet0s secara sp0ntan tanpa pelan lakaran.

Dapat dilihat struktur binaannya menggunakan kayu membawa ‘vibes’ klasik kepada pengunjung. Walaupun surau ini masih belum siap sepenuhnya disebabkan kekurangan dana tetapi sudah ramai yang mengunjunginya ketika bermusafir.

Tulisan jawi di surau ini turut diukir dan ditulis sendiri oleh Abdul Karim Embong tanpa menggunakan sebarang lakaran. Kreatif sungguh!

Tahukah anda bahawa nama surau ini lain dari kebiasaan kerana menggunakan perkataan yang terkenal dalam kalangan masyarakat Melayu dagang dalam kalangan etnik Bawean.

Abdul Karim memilih menamakan surau ini sebagai langar yang bermaksud surau dan rindu sebagai simbolik kerinduan beribadah kepada Allah SWT seperti yang diajar Nabi Muhammad SAW.

Adakah anda pernah singgah ke Langar Rindu ini? Buat anda yang belum berkunjung ke sini, mungkin selepas penu.laran wa.bak C0VID boleh singgah sebentar beribadah di sini. – Sumber & foto dipetik dari The v0cket, Ateh Sembang

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini