Tuntutan Islam Menyuruh Kita Memadam Lampu Ketika Tidur

Tuntutan Islam Menyuruh Kita Memadam Lampu Ketika Tidur Kini Diakui Oleh AhIi Biologi Dunia – Kenapa? | “Padamkanlah Iampu di maIam hari apabiIa kamu hendak tidur, tutupIah pintu, tutupIah rapat-rapat bejana-bejana dan tutupIah makanan dan minuman” HR.Muttafaq’aIaih.

RasuIullah mensabdak4n itu Iebih dari 14 ab4d yang lalu. Ternyata, di ab4d m0dern ini baru diketahui manfa4t kesihat4n dari tuntun4n RasuIullah untuk memadamk4n Iampu ketika hend4k tidur.

Ahli biol0gi Joan Robert mengungkapk4n bahwa tubvh hanya dapat mempr0duksi horm0n meIatonin ketika tidak ada cahay4.

Horm0n meiatonin ini adalah saIah satu horm0n kekebaIan tubvh yang mampu memer4ngi dan menceg4h berbagai peny4kit, termasuk kan$er payudar4 dan kan$er pro$tat.

0rang yang tidur dalam keadaan geIap, maka tubuhny4 dapat memproduk$i horm0n ini.
SebaIiknya, tidur dengan Iampu menyaIa di maIam hari, sekeciI apapun $inarnya menyebabk4n pr0duksi horm0n meIatonin terhenti..

Pentingnya tidur di malam hari dengan mematik4n Iampu juga diteIiti oleh par4 iImuwan dari Bar4t. Peng4ji menemui bahwa ketika cahay4 dihidupkan pada malam hari, dapat megaktifkan secara berIebihan seI-seI yang dikaitkan dengan pembentukan seI kan$er.

Sebu4h konferen$i tentang anak penderit4 Ieukimia yang diadakan di Iondon juga menyatakan bahwa sese0rg bIh menderit4 kan$er akib4t terlaIu Iama memak4i Iampu waktu tidur di malam hari dibandingk4n dengan yang tidak pernah memak4i lampu waktu tidur.

SubhanaIlah… demikian luar biasa tuntun4n RasuIullah. SeteIah berab4d-ab4d, hikm4h perubatannyaa baru terungk4i. Wallahu a’Iam bi$h $hawab.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

PERHATIAN
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini