Lelaki Tua Ini 0rang Pertama Dibekukan,Selama 54 Tahvn ..Apa Yang Terjadi Selepas ltu Jadi Sejarah Dvnia

Umumnya , bagi memastikan makanan kita lebih segar dan tahan lama, kebiasaannya kita akan menyimpan di dalam peti sejuk beku dirumah .Tetapi pernahkah kita terfikir secara logik akal bagaimana jika manusia mahu memanjangkan nyawa?

Pada tahun 1964, Robert Ettinger, seorang yang dikenali sebagai Technology Mr. Krionika (pemb3kuan suhu rendah) mencadangkan konsep pemb3kuan manvsia dengan mengatakan bahawa selagi tubuh manvsia b3ku dan k3ras , dia akan dapat bert4han sehingga satu masa satu teknologi masa depan berkembang, maka “Man Frozen” boleh bergerak melalui ruang dan pada ketika itu kembali h1dup semula selepas dikeluarkan dari pembekuan.

Pada ketika itu, seorang sukarelawan dari Amerika Syarikat bernama James Bedford menjadi orang pertama yang membekukan hidupnya pada tahun 1967. Agaknya bagaimanakah keadaan manvsia pertama di dunia beku ini sekarang ya ? Pasti membuat kita tertanya-tanya.

Teknologi Krionika Robert Ettinger menulis dalam buku yang bertajuk “Masa Depan Kehidupan Abadi” pada tahun 1962, yang menyatakan dengan tegas, bahawa “kem4tian boleh dihidupkan kembali dengan kaedah Krionika”. Berita berkenaan menjadi tajuk perbualan pada ketika itu sebaik sahaja tersebar luas.

Pada tahun 1964, Robert Ettinger juga yang mengasaskan pertubuhan Krionika dan memanggil masyarakat yang mahuk melanjutkan nyaw4 kehidvpan, dia mendakwa bahawa pertubuhan itu mempunyai teknologi yang canggih dimana selagi tvbuh manvsia dibekvkan dengan cepat, ia dapat dibangkitkan pada tahun atau bila-bila masa sahaja yang mereka kehendaki.

Perkembangan teknologi ini menimbulkan minat terhadap James Bedford, seorang profesor psikologi yang mend3rita k4nser paru-paru. Pada masa itu, James menderita kanser hanya berbaring di tempat tidur pada waktu yang lama tanpa dapat berbuat apa. Dia memutuskan untuk menjadi p3sakit pertama menjalani pembekuan badan h1dup pada suhu rendah.

Dia tidak menyesal sekiranya dia g4gal dibangkitkan, beliau berharap perniagaannya berguna untuk pembangunan teknologi Krionika. Jadi James bersedia dan membayar 100,000 dolar – untuk pertubuhan berkenaan bagi tujuan penjagaan tvbuh badannya semasa pembekuan.James akhirnya menjalani proses Krionika dengan diiringi oleh ahli keluarga pada tahun 1967.

Selepas h1dup James Bedford dihentikan secara pembekuan, pakar mula mengendalikan teknik pertama dalam sejarah peradaban m4nusia. Mereka mulai dengan memandikan James dengan air sejuk untuk mengurangkan suhu b4dan b4dannya, kemudian mengepam semua d4rah di dalam badan keluar dan menyuntik sejumlah besar dimetil sulfoksida, bahan pelarut yang dianggap sebagai cryoprotectant pada ketika itu.

Selepas menunggu selama 3 hari, mereka menyvntik tubvh James cec4ir nitrogen pada negatif 196 darjah Celsius untuk menjalani proses pemeliharaan. Selama bertahun-tahun, badan James disimpan di pusat pembekuan di pelbagai negara sehingga dia dipindahkan ke tempat Yayasan Extension Alcor Life pada tahun 1982.

54 tahun telah berlalu sejak operasi kronik pertama ini, James telah “disabitkan” sangat tidak mustahil untuk h1dup semula oleh ramai orang, tetapi pada tahun 2017, pengerusi Yayasan Pelanjutan Hayat Robert Nelson kelihatannya mengumumkan bahawa James dijangka h1dup pada tahun ini .

Walau bagaimanapun, selepas pengumuman itu, masyarakat keh1langan berita lanjut dari Robert Nelson, mereka membuat spekulasi bahawa eksperimen itu kemungkinan besar g4gal.

Walaupun lelaki beku pertama di dunia tidak dibangkitkan, tetapi eksperimen ini masih mencipta satu peristiwa penting untuk teknologi Krionika. Oleh itu, 12 Januari di mana James dibekukan, juga dipanggil Hari James Bedford.


“Saya Bukan Muslim,Saya Cina..Tapi Saya Suka Pakai Tudung”

KUALA LUMPUR, 22 Okt — Tidak kira apa pun kaum, tudung sangat sinonim dengan masyarakat beragama Islam di negara ini. Namun, gaya pemakaian tudung sebagai fesyen kini kian mendapat tempat dalam kalangan masyarakat bukan muslim.

Buktinya, seorang pengguna Tw1iter atas nama Jia Qingg mengakui beliau gemar, bahkan beliau sering kelihatan memakai tudung untuk ke mana-mana jua.

“Saya orang Cina, saya suka berhijab (bertudung),” tulisnya di Tw1tter kelmarin. Hantaran yang dikongsi 4,900 warga maya setakat ini turut memuatkan beliau mengenakan tudung di tepi jalan raya

Menjawab pertanyaan ramai, Jia Qingg mengakui selesa bertudung mungkin disebabkan beliau berkawan dengan ramai orang Melayu.

“Mungkin sebab saya dah berkawan lama dengan orang Melayu kot, bila saya tengok kawan bertudung nampak ayu saja semua. Saya tertarik dengan Melayu sebab bila tutup aurat rasa tenang saja,” kata gadis berasal dari Kedah.

i’m chinese but i like to berhijab

Memuat naik foto pertama kali bertudung, Jia Qingg pada bebenang sama berkata beliau mula mencuba tudung, dipercayai milik rakan sekolahnya, sejak tahun lalu dan berhasrat untuk terus memakainya setiap hari.

Selain beliau, beberapa wanita keturunan Tionghua lain, juga bukan beragama Islam turut berkongsi cita rasa, bahkan mereka turut memuat naik foto bertudung pada bebenang sama.

“Oh tuhan, saya juga Cina tetapi suka bertudung,” kata Yungg Chenn.

“Kita geng,” kata Yennie Ruby Yen.

Semakan ProjekMM mendapati foto bertudung yang dimuat naik ke Tw1tter sangat mirip wajah sebenar mereka pada profil Tw1tter.

Selain itu, kebanyakan warga maya memuji kecantikan mereka apabila mengenakan tudung, malah ada antara mereka mengajak untuk menganut Islam.

Untuk rekod, berdasarkan laman web Islami.co, pemakaian tudung juga diamal wanita Yahudi berdasarkan kitab Talmud.

Contohnya, kelompok Yahudi di Lev Tahor di Kanada yang kuat menentang zionisme ke atas Palestin, memakai tudung dan busana labuh serta longgar.

Sumber:iMuslimNetwork

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini