Inilah Pohon Tua Yang Hidup Beribu Tahun Sekaligus Menunjukkan Sejarah Kebesaran Baginda Nabi Muhammad S.A.W.

Sejarah kehebatan Nabi Muhammad SAW mempunyai banyak kisah dan beberapa saksi mata. Seperti pokok tua yang telah hidup selama ribuan tahun dan masih tumbuh. Pokok ini adalah salah satu pokok lama dan merupakan sejarah kebesaran Nabi Muhammad.

Pokok tua yang disebut sering disebut sebagai pohon sehabi atau pohon yang diberkati kerana telah berjaya bertahan di tengah-tengah keganasan gurun Jordan selama 1400 tahun.

Pokok ini tinggal di bahagian utara padang pasir Jordan dan menyaksikan pertemuan antara seorang sami Kristian bernama Bahira dan Nabi Muhammad.

Kisah sejarah nabi Muhammad nii ditulis oleh tiga naskah kuno, termasuk Ibn Hisham, Ibn Sad al-Baghdadi, dan Muhammad Ibn Jarir al-Tabari, yang menceritakan kisah Bahira bertemu dengan anak kecil yang merupakan calon rasul terakhir.

Ketiga-tiga naskah tersebut mengatakan bahawa Muhammad baru berusia 9 atau 12 tahun pada masa itu. Dia menemani bapa saudaranya Abu Talib dalam perjalanan untuk berdagang ke Syria.

Semasa dalam perjalanan, Bahira menemui kumpulan karavan dan mengajak mereka berehat.

Dan sejak itu Bahira sendiri sudah mempunyai firasat bahawa dia akan bertemu dengan Nabi terakhir. Setelah beberapa kumpulan muncul bahawa tidak satu pun dari mereka mempunyai ciri-ciri seorang Nabi, tiba-tiba Bahira merasakan bahawa Nabi terakhir berada dalam kumpulan Muhammad.

Tetapi pada waktu itu, Muhammad kecil diminta untuk menunggu di bawah sebatang pohon untuk menjaga unta dengan bentuk pohon yang bengkok yang kelihatan begitu Muhammad dari panas padang pasir dan terik matahari.

Bahira juga meminta agar anak kecil itu dijemput untuk berlindung dan makan. Dikatakan bahawa awan menutupi Muhammad ke mana sahaja dia pergi. Dari situ bhikkhu itu percaya bahawa Muhammad adalah nabi terakhir yang dia bincangkan.

& Pohon ini yang merupakan sejarah nabi Muhammad telah hidup selama 1400 tahun hingga sekarang masih tinggi dan merupakan satu-satunya pokok yang berjaya hidup di tengah-tengah padang pasir.

Putera Ghazi berkata, Rasulullah duduk di bawah pokok ini. Dan kenyataan bahawa pohon itu bersedia menekuk dahannya demi Muhammad adalah bukti kesaksiannya terhadap kerasulan Muhammad.

Itulah sebabnya kami menyebutnya sahabi dalam bahasa Arab. seperti yang dilaporkan olehMerdeka.com (18/2/2015).