“Orang Tua Kita Sakit Suruh Nurse Yang Basuhkan Ber4k..” Tak Cakap Pasal Aurat Lagi..D0ktor Tegur Anak2 Yang Alpa Tanggungjawab Pada lbu Bapa

Berbakti kepada ibu bapa itu sudah menjadi tanggungjawab kepada anak dan juga turut dituntut dalam Islam. Jadi, seharusnya tiada masalah sebagai anak yang bertanggungjawab untuk menjaga ibu bapa sama ada ketika sihat ataupun sakit.

Bukan itu sahaja, malah keperluan ibu bapa dari segi makanan dan pengurusan kebersihan juga termasuk dalam tanggungjawab anak.

Seperti apa yang dikongsi oleh Doktor Ahmad Zakimi yang menceritakan pengalaman beliau menghadapi beberapa kerenah anak-anak yang cuba menyerahkan tanggungjawab mereka kepada jururawat yang bertugas.

Jom ikuti perkongsian beliau. Semoga bermanfaat.

Seketika di zon kvning, Jabatan Kec3ma san

“Doktor! Ayah saya be rak ni. Boleh suruh nurse bersihkan tak?” Ujar seorang anak lelaki kepada seorang bapa berumur 71 tahun yang terlantar sakit akibat str0k3.

Dia bersama-sama seorang lagi adik perempuan dan ibunya membawa bapanya kerana jang kitan paru-paru.

“Oh ayah be rak ya? Nanti encik boleh dapatkan air dan alat-alat lain untuk basuh be rak ayah encik. Saya bagi tau nurse.” Balas aku sambil buat pemeriksaan keatas ayah mereka.

“Napa kami yang basuh. Nurse kan ada. Nurse lah yang basuh dan cucikan, doktor. Tu kan kerja mereka.” Sambung anak-anak kepada pesakit.

Aku cuba jelaskan dengan berkata,”Encik, itu bukan tugas nurse atau MA. Itu tugas dan tanggungjawab anak-anak atau waris.”

“Saya akan buat r3p0rt pada pihak atasan sebab nvrse tak menjalankan tugas.” Balas si anak. Dalam keadaan aku ingin menerangkan, suasana menjadi sedikit te gang.

Perbualan aku dengan si anak didengari oleh seorang kakak nurse. Maka kakak nurse tanpa berlengah, tolong juga bersihkan walaupun bukan tugas hakiki atau skop kerja seorang nurse. Kakak nurse takmau panjangkan suasana tegang.

Anak-anak dah tak kelihatan, lari.

Dalam status aku yang lepas berbunyi:

‘Doktor lelaki sambut isteri bersalin. Kau bising pasal aurat.

Ayah sakit suruh misi basuh be rak ayah kau. Kau tak ulas isu aurat?’

Kiasan aku ni mendapat banyak respon. Ada yang menyambut baik dan tak kurang juga yang mero yan dan ada yang dah generalised to nic clo nic sa wan khnzir. Huru hara jadinya.

Isu dari cerita di atas yang seringkali terjadi di Jabatan Kece masan dan dalam wad di hospital dapat dikupas seperti berikut: ok aku ulas untuk kalian.

Mencuci dan membasuh na jis pesakit bukan tugas nurse atau mana-mana staff kesihatan. Ia adalah tugas dan tanggungjawab ahli keluarga. Demi menjaga aurat dan marvah si ayah.

Aurat lelaki (si ayah) adalah anggota tu buh antara pusat dan lutut, berdasarkan sabda Nabi Salallahu ‘Alaihi Wassalam;

“Apa-apa yang berada diantara pusat dan lutut adalah aurat” (Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Daraquthni, hadith hasan)

Situasi ini (cuci/basuh be rak) bukan dalam keadaan daru rat kerana ia bukan dalam perawatan. Tak serupa dengan keadaan darurah semasa kelahiran.

Dalam kiasan status aku tersebut namun ada yang masih ingin timbulkan isu aurat doktor lelaki menyambut kelahiran. Doktor lelaki atau perempuan pun auratnya tetap sama. Kema 1uan seorang wanita adalah aurat major maka aurat juga kepada semua termasuk doktor perempuan.

Para ulama bersependapat bahawa doktor lelaki di bolehkan untuk tujuan merawat mahupun menyambut kelahiran bagi wanita yang bukan mahram dalam keadaan daru rat (terdesak). Hu kumnya harus. Jika hanya doktor lelaki itu saja yang ada dan tiada doktor wanita yang mampu dalam kepakaran tersebut ketika itu.

Namun para ulama meletakkan beberapa garis panduan bagi membolehkan doktor lelaki untuk merawat pesakit wanita yang bukan mahram. Antaranya:

Pesakit wanita mestilah ditemani oleh mahramnya, suami, sahabatnya atau jururawat yang bertugas.
Disyaratkan tiada doktor wanita yang setaraf kepakaran, kemampuan atau ilmu doktor lelaki yang merawat.
Mengutamakan doktor muslim daripada doktor bukan muslim. Jika tiada juga maka tak mengapa.
Merawat pesakit wanita hanya pada tempat yang sakit atau kawasan aurat yang perlu dan mengikut kadarnya sahaja.
Tidak lebih dari itu.
Katanya pula sebab marvah seorang suami perlu menjaga si isteri dari dilihat lelaki lain. Bagaimana pula marvah ibubapa kalian? Tak mau jaga?

Jangan double standard.

Sumber: myinfomaya

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini