Ternyata Inilah 3 SEBAB KUClNG DATANG PADA KITA

Alhamdulillah, Ternyata Inilah 3 SEBAB KUClNG DATANG PADA KITA, MasyaAllah Beruntung Sekali

3 SEBAB KUClNG DATANG PADA KITA, Pertama

Allah sedang beritahu makanan kita, hak kita itu bukan semuaanya rezeki kita. Sebahagiannya rezeki kuclng itu. Sebab itu ia datang pada kita.

Kedua, Allah sedang beritahu apabila kita memberi makanan kepada kuclng itu, rezekl lain akan Allah ganti yang lebih baik. Sebab 1 kebaikan itu Allah balas 10 kebaikan. Allah maha mam.pu memberi lebih dari itu.

Ketiga, Allah sedang bagi tahu apabila kita tak memberi makanan kepada kucing itu, sebenarnya kita sedang menolak rezekl baru yang Allah berikan kepada kita. Rezekl itu luas bukan hanya pada wang. Tetapi meliputi semua kehidupan. Ingin ikhlas memberi, berilah pada haiwan kerana haiwan tak pandai mengucapkan terima kaslh kepada kita. Ia hanya tahu minta dan makan.

BACA JUGA : MAKANAN TELAH DIHURUNG SEMUT, ADAKAH SELAMAT DAN BERSIH DIMAKAN?

Mesti ramai tertanya persoalan ni kan. Makanan yang betul2 kita nak makan, baru tinggal tak sampai sejam, dah dihurung semut. Adoi.. Jadi, nak buang ke atau kuis2 semut tu dan terus makan?

Kami cadangkan, lebih baik untuk buang, jika banyak sangat semut yang dah kerumun.

Walaupun tabiat semut memang tidak seperti lalat, namun adakah kita pasti semut tidak merayap di tempat yang kotor sebelum menghurung makanan kita?

Tidak mustahil jika semut tersebut membawa bakteria dan kotoran lain pada kakinya. Sudah tentu, makanan yang telah dihurung oleh semut dalam kuantiti yang banyak harus diragui kebersihannya.

Oleh itu, elakkan menjamah makanan yang dihurung oleh semut dalam jumlah yang banyak .

Gunakan deria LIHAT, HIDU DAN RASA sebelum makan.

Jaga kebersihan. Elakkan keracunan makanan

Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat