Latif Borgiba Sudah Mningg4I Dunia,Ramai Yang Belum Tahu Dan Tanya Sudah Lama Tidak Melihat Pelak0n Ini

Lakonan mantapnya kini dirindui, pernah melakonkan watak seorang guru silat, seorang bapa dan juga tidak ketinggalan watak bomoh jahat mahupun musuh hebat berlawan.

Latif Borgiba atau nama sebenarnya Abdul Latiff T.K Gomu Kakah merupakan salah seorang dari pelakon filem melayu klasik. Sering berlakon dalam drama-drama dan filem-filem Melayu tahun 1960 an sehingga 1980 an.

Dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Danau Kota Setapak.

Antara filem beliau yang boleh ditonton adalah Penyamun Si Bongkok, Dang Lenggang, Ribut Di Hujung Senja dan Anakku Suamiku.

Beliau mula aktif dalam pentas lakonan ketika berusia 18 tahun lagi menerusi pentas teater dan bangsawan. Lahir pada 14 Disember 1937 di Bangkok Thailand dan meninggal dunia pada 14 Disember 2017 pada umur 80 tahun kerana sakit tua serta meninggalkan 16 orang anak.

Dalam filem Dang Lenggang

Asal usul nama Borgiba yang diberi

Borgiba itu sempena nama keturunan Habib Borgiba iaitu seorang kulit hitam dari Afrika yang terkenal warak dan juga tokoh agama terkenal di sana.

Nama Borgiba telah digelar oleh pelakon dan pengarah Allahyarham S.Kadarisman penghujung 1960 sewaktu beliau mula aktif berlakon.

Sama-sama kita sedekahkan Alfatihah buat 4rwh. Semoga 4rwh ditempatkan dikalangan orang yang beriman dan bertaqwah. Al Fatihah.

Sumber:MimbarRaudhah

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini