S0r0k Selipar Dan S0lat Dalam Kegelapan Punca Kluster Baru Pauh Lima

Kess wabak C0V-19 di Malaysia saat ini belum menunjukkan tanda-tanda ingin berhenti, bahkan pemerintah dan dokt0r melap0rkan bahwa mereka memperkirakan kess p0sitif wabak tersebut akan berujung pada 5 angka dalam waktu terdekat.

Ketidakpedulian dan kelalaian dalam menjalankan tanggung jawab sebagai orang Malaysia dengan mematuhi semua pantangan yang ditetapkan oleh pegawai kesehatan akan membuat situasi C0V-19 di Malaysia menjadi tidak terkendali.

Baru-baru ini, salah satu penyebab terjadinya cluster di Kelantan adalah karena adanya jemaah surau di Kampung Pauh Lima yang rela melakukan salat dalam gelap dan menyembunyikan sandalnya agar tidak terdeteksi oleh pihak berkuasa, lap0r Harian Metr0.

Kemarin, pemerintah mengumumkan pelaksanaan PKPD di dua wilayah, yakni Kampung Pauh Lima, Mukim Gun0ng, Bach0k dan Kampung Pauh Lima, Mukim Banggu, K0ta Bharu, Kelantan karena peningkatan yang mendadak kess di dua wilayah tersebut.

Akibat daripada melanggar arahan yang tidak membenarkan solat fardu diadakan melainkan hanya untuk empat jemaah sahaja, difahamkan sudah 78 orang disahkan p0sitif C0V-19 akibat daripada perbuataan tidak mengendahkan arahan terbabit.

Dalam temubual Harian Metro bersama seorang penduduk di sana, difahamkan bahawa surau itu ber0perasi seperti biasa dengan mengerjakan s0lat lima waktu termasuk sepanjang bulan Ramadan.

Beliau yang kecewa dan terkilan dengan tindakan jemaah berkenaan turut memberitahu media bahawa jemaah surau terbabit sanggup menyembunyikan selipar dan s0lat di dalam gelap bagi mengelak aktiviti mereka dihidu oleh pihak berkuasa.

Manakala seorang penduduk yang mahu dikenali sebagai Yah berkata bahawa tindakan jemaah surau terbabit telah menimbulkan kemarahan penduduk lain terutama mereka yang patuh pada prosedur operasi standard.

Dia turut memberitahu Harian Metro bahawa terdapat maklumat yang menyatakan bahawa ada jemaah yang batuk serta demam, namun masih degil pergi ke surau berkenaan untuk melaksanakan solat tarawih.

“Saya pun tidak faham kenapa penduduk terlalu deg1l untuk mengikut arahan yang dikeluarkan. Inilah dikatakan mengejar pahala di tempat yang salah. Bila pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), semua penduduk yang terjejas, bukannya hanya golongan yang melanggar S0P,” katanya kepada Harian Metro.

Manakala Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad, berkata individu yang melanggar S0P yang ditetapkan semata-mata mahu menunaikan s0lat jemaah di surau sehingga mencetuskan kluster penvlaran C0V-19 tetap dikira berd0sa.

“Jemaah kena ingat, solat di rumah secara berjemaah juga walaupun hanya berdua, pahalanya tetap sama. Tidak semestinya kita perlu berjemaah di surau barulah mendapat pahala yang banyak,” katanya ketika dihubungi oleh Berita Harian.

Untuk rekod, Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilap0rkan berkata dalam tempoh dua minggu, peratusan kess p0sitif adalah 26.62 peratus di Kampung Pauh Lima, Bach0k dan 55.22 peratus di Kampung Pauh Lima, K0ta Bharu.

Sumber: V0cKet