Sᴇᴋᴀʟɪ Pun Nᴀʙɪ Tak Pᴇʀɴᴀʜ Hᴀʟᴀᴜ Aɴᴀᴋ-Aɴᴀᴋ Ke Saf Bᴇʟᴀᴋᴀɴɢ

Abdullah bin Syaddad meriwayatkan bahawa ayahnya berkata, Rasulullah SAW menemui kami saat hendak mengerj4kan salah satu s0lat malam (iaitu Maghrib atau Isyak) sambil membawa Hasan atau Husain. Rasulullah SAW maju dan melet4kkan cucunya tersebut lalu menguc4pkan takbiratul-ihram dan memulai solat. Di teng4h solat, beliau sujud cukup lama.

Saf+Kanak-kanak

Ayahku berkata, Maka aku meng4ngkat kepala, lalu tampaklah cucu beliau yang masih k3cil itu sedang bermain di atas belakang beliau, sedangkan beliau tetap sujud. Maka aku pun sujud kembali.

Setelah selesai solat, para sahabat bertanya, Wahai Rasulullah, engkau sujud terlalu lama di tengah-tengah solat tadi, sehingga kami mengira telah terjadi sesuatu, atau engkau sedang menerima wahyua.

Rasulullah sallallaahu alaihi wasallam bersabda,

Semua dugaan kalian tidaklah terjadi. Akan tetapi cucuku ini sedang naik ke belakangku seperti sedang menunggang kendaraan. Aku tidak ingin menyudahinya sampai dia benar-benar berhenti sendiria [HR. Nasaa no. 1141].

Pengajaran yang patut Ultra Konservatif Melayu Nusantaraa ambil dari hadis di atas:

Nabi Tak Pernah Hal4u Anak-Anak Ke S4f Bel4kang

1. Nabi membawa anak kecil di dalam solat. Nabi membiarkan anak kecil bermain di dalam solat berjemaah sehinggakan membiarkan memanjat belakang baginda.

2. Anak-anak tidak n4jis. Perbuatan anda mengh4lau itulah seperti n4jis.

3. Nabi tidak mengh4lau anak kecil ke belakang. Nabi bukan sahaja membawa ke dalam saf orang dewasa, malah Nabi bawa sehingga ke tempat imam.

4. Tiada istilah putus saf jika membawa anak kecil ke dalam saf orang dewasa. Saf terputus jika anda menjarakkan kaki. S4mbung atau terputus sesuatu saf adalah bergantung kepada anda. Bukan salah anak-anak.

5. Apa perasaan anda jika anak-anak muda mengh4lau anda yang sudah tua ke belakang?

6. Jika anda mahu berada di saf hadapan, datanglah awal dan cop tempat anda di baris pertama. Bukan dengan cara mengh4lau orang lain.

7. Membawa anak kecil di dalam saf orang dewasa ada dicontohkan Nabi. Tetapi mengh4lau anak-anak ke belakang mengikut sunnah siapa? Biasanya Iblis dan Syaitan yang suka menghalang orang lain dari mendapat kebaikan. Janganlah kita menjadi seperti mereka.

8. Kami berterima kasih kepada AJK surau dan masjid kerana menguruskan perjalanan dengan baik. Namun surau dan masjid adalah hak orang Islam termasuk juga anak-anak kecil. Surau dan masjid bukan hak peribadi sesama AJK yang boleh digunakan sesuka hati dan mengh4lau orang lain sesuka hati.

9. Sepatutnya orang dewasa memberi galakan kepada anak-anak kecil. Bukan mengh4lau dan mengkastakan mereka. Anak-anak sepatutnya bersolat di sisi ibu bapa supaya ibu bapa dapat mengajar dan mendisiplinkan anak-anak tentang solat berjemaah. Ibu bapa pula, bertanggungjawablah terhadap anak masing-masing.

10. Meletak anak-anak di hujung belakang saf menjadikan anak-anak lebih banyak bermain dan berbuat bising selain berb4 h4ya kerana mudahkan pencul1kan berlaku.

Kes pernah terjadi beberapa kali di Malaysia, terbaharu pencu l1kan berlaku sewaktu si ayah sedang solat di hadapan manakala anak-anaknya di saf belakang.

Sumber : kisahkini

ᴘɪʜᴀᴋ ɴᴀꜱɪʜᴀᴛ ᴜꜱᴛᴀᴢ ᴛɪᴅᴀᴋ ᴀᴋᴀɴ ʙᴇʀᴛᴀɴɢɢᴜɴɢᴊᴀᴡᴀʙ ʟᴀɴɢꜱᴜɴɢ ᴋᴇ ᴀᴛᴀꜱ ᴋᴏᴍᴇɴ-ᴋᴏᴍᴇɴ ʏᴀɴɢ ᴅɪʙᴇʀɪᴋᴀɴ ᴏʟᴇʜ ᴘᴇᴍʙᴀᴄᴀ ᴋᴀᴍɪ.

ꜱɪʟᴀ ᴘᴀꜱᴛɪᴋᴀɴ ʏᴀɴɢ ᴀɴᴅᴀ ʙᴇʀꜰɪᴋɪʀ ᴅᴜᴀ ᴋᴀʟɪ ᴛᴇʀʟᴇʙɪʜ ᴅᴀʜᴜʟᴜ ꜱᴇʙᴇʟᴜᴍ ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟᴋᴀɴ ᴋᴏᴍᴇɴ ᴀɴᴅᴀ ᴅɪꜱɪɴɪ. ᴘɪʜᴀᴋ ɴᴀꜱɪʜᴀᴛ ᴜꜱᴛᴀᴢ ᴊᴜɢᴀ ᴛɪᴅᴀᴋ ᴍᴀᴍᴘᴜ ᴜɴᴛᴜᴋ ᴍᴇᴍᴀɴᴛᴀᴜ ᴋᴇꜱᴇᴍᴜᴀ ᴋᴏᴍᴇɴ ʏᴀɴɢ ᴅɪᴛᴜʟɪꜱ ᴅɪꜱɪɴɪ. ꜱᴇɢᴀʟᴀ ᴋᴏᴍᴇɴ ᴀᴅᴀʟᴀʜ ʜᴀᴋ ᴅᴀɴ ᴛᴀɴɢɢᴜɴɢᴊᴀᴡᴀʙ ᴀɴᴅᴀ ꜱᴇɴᴅɪʀɪ.