Sehari Selepas Tiba Di Mesir, Pelajar Wanita lni meningg4l..Rupanya Pelajar Ini Suka Bangun Solat Tahjud..Subhanallah

Ini baru pertama kali terjadi. Seorang pelajar Malaysia diberikan keistimewaan untuk dikebu.mikan berhampiran makam para aulia di Mesir. Husnul Khatimah kah ini? Apakah amalannya sehingga ‘diraikan’ sebegitu rupa? Menin.ggal jauh dari ahli keluarga.

Andai kita tahu rahsia kema.tian insan tersayang, pasti kita tidak akan melepaskannya pergi jauh dari mata.

Bukan tidak menerima takdir aj.al, tetapi biarlah peme.rgian ke negara abadi itu dikelilingi ahli keluarga dan teman rapat lain.

Namun, siapalah kita untuk mengaturkan apa yang telah tertulis di Luh Mahfuz.

Begitulah kisahnya tentang perkongsian seorang pelajar Malaysia, Ahmad Sobir yang menuntut di Al-Azhar Universiti, Kaherah, Mesir.

Menerusi perk0ngsian di Faceb00k miliknya, dia cukup terkesan dengan peme.rgian seorang mahasiswi seuniversitinya iaitu Huda Shulaudin.

Ramai yang mendoakannya agar mendapat kema.tian Husnul Khatimah

Difahamkan, Huda telah menin.ggal dunia sehari selepas kembali dari bercuti di kampung halamannya di Pasir Mas, Kelantan selama 6 bulan bermula peghujung September 2020 lalu. Kita ikuti perkongsian Ahmad Sobir ini.

Terpanggil untuk menulis. Kema.tian kali ini sungguh istimewa bagi semua, bagai dibaratkan sepasang ibu bapa melepaskan anak pergi menghadap Syurga. Itulah yang terpapar daripada kisahnya begitu halus Allah atur.

Indah tak terkata. Terke.jut pun ada, hingga kata kata tera.khir adalah macam tak percaya. Apabila baru sehari kembali berpijak langkah untuk meneruskan baki pengajiannya di Mesir.

Dia disahkan menin.ggal dunia. Selepas mengadu sedikit se.sak naf.as. Mungkin itulah aj.alnya. Namun bagi ibu bapa sudah pasti merelakan perpisahan itu dibaratkan melepaskan anak mereka untuk ke Syurga. Syurga ilmu. Syurga mujahadah.

Setelah hampir 6 bulan bersama cuti di Malaysia. Rindu sudah pasti sedikit teru.bat setelah 2 tahun tidak balik ke Malaysia. Melepaskan anaknya di airport baru ini mungkin amat mengujakan. Gembira sudah pastinya. Anak nak sambung pengajiannya. Nak jadi alimah.

Tapi itulah janji Allah saat aj.al sudah tiba. Allah menjemputnya dengan sangat teliti. Ibarat menyambut kedatangan jas.ad arw.ah dengan sangat baik. Disemadikan di bumi Para Ambi’ak. Malah paling istimewa arw.ah dikembu.mikan di sekitar maqam para auliyak. Masyaallah.

Apa yang dilihat, amalan arw.ah sangat luar biasa. Amalan Sunatnya dia jaga rapi. Apatahlagi amalan wajib sudah semestinya lebih lagi.

Melalui pengalaman kami bermusafir ke Kelantan selepas berkaurantin di Hotel Ibis KL. Sepanjang perjalanan itu saya diberi kesempatan berada di seat sebaris dengan arw.ah. Dia duduk ‘double seat’

Saya seat single di tengah dikosongkan untuk sosial distancing. Apa yang dilihat amalannya sungguh menakjubkan.

1) Melazimi Ratib Al-Haddad.
2) Suka berqasidah sepanjang perjalanan.
3) Tasbih sentiasa ditangan.
Paling terke.jut apabila tahu dari status cerita kawan kawannya, arw.ah merupakan seorang yang sangat suka LAZIMI TAHAJJUD. Jarang miss.
4) Suka berdamping dengan al-Quran.
5) Solat awal waktu berjemaah di Surau Wisma.

Maka tidak dinafikan peme.rgiannya ada satu rahmat kepada keluarganya. Mendapat sinar gembira anaknya dimasukkan ke Syurga.

Kata ulamak, siapa yang suka berkhidmat untuk agama dan apa yang kita suka itulah kita akan ma.ti. Kita akan ma.ti dimana kita suka berulang alik. Kalau berulang alik ke masjid ditengah tengah tu kita akan ma.ti. Kalau ke tempat mengaji begitulah juga.

Begitulah kisah Sahabat Nabi SAW, Saidaina Umar ma.ti dibun.uh ketika solat. Saidina Othman, ma.ti ketika membaca Al-Quran. Kerana amalan yang paling mereka suka buat itulah membentuk kema.tian yang mereka ukir.
Bukti kema.tiannya dicembu.rui ramai.

Menin.ggal di pagi Jumaat. Dikebu.mikan di sekitar maqam auliyak yang mana tidak pernah lagi pelajar Malaysia di kebu.mikan di situ. Menin.ggal semasa berkelana sedang bermusafir mencari ilmu di bumi Ambi’ak.

Siapa yang menyaksikan kema.tian di depan mata dan mengambilnya sebagai pengajaran dalam meneruskan kehidupan dirinya dan mengamalkan kebaikan yang disebutkan merekalah golongan yang beruntung.

Namun bagi siapa yang tahu kema.tian itu bakal tiba,tapi hanya sekadar tahu tidak berfikir untuk berubah jadi baik. Maka dia adalah orang yang paling bodoh sekali.

Al-Fatihah buat arw.ah Nurul Huda Mohamad Shulaudin

Sumber:MajalahUtusan

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini