Selepas Pemergian Syeikh Usama Canon,Menjadi Kehilangan Besar Buat Benua Eropah

California, Amerika Syarikat – Telah meninggl dunia Ulama dari benua eropah iaitu Syeikh Usama Canon pada hari Selasa 7 September 2021. Beliau telah banyak berk0rban dan menabur bakti dalam bidang dakwah khususnya buat masyarakat amerika yang kita tahu kebanyakan daripada mereka memandang serong terhadap islam.

Dengan dakwah beliau gerakan dakwah di amerika semakin hari semakin berkembang dan ramai yang memeluk islam hari demi hari. Satu kehilangan yang besar buat seluruh ummah atas kehilangan Syeikh Usama Canon. Didoakan beliau diberikan dengan kem4tian husnul khatimah dan dibangkitkan kelak bersama-sama orang yang beriman.

Perginya Syeikh Usama Canon

Al-Fatihah (dibaca)

Syaikh Usama Canon Dilahirkan dan dibesarkan di California, Ustadh Usama Canon memeluk Islam pada tahun 1996. Sejak itu, beliau mendapat penghormatan untuk mempelajari pelbagai Sains Islam di dalam dan di luar negara di bawah beberapa ulama terkemuka masa kini di Amerika, Maghribi, Mesir dan Yaman.

Sepanjang dekad yang lalu, Ustadh Usama berkhidmat sebagai Pengarah Jangkauan dan Pengajar Bahasa Arab di Zaytuna Institute, serta seorang Pendeta Muslim untuk Jabatan Pembetulan dan Pemulihan California.

Ustadh Usama ialah Pengarah Pengasas Ta’leef Collective, sebuah komuniti bukan berasaskan keuntungan yang memberi tumpuan kepada membantu pemeluk Islam dan mewujudkan ruang sosial dan suci yang sihat. Beliau juga merupakan penasihat rohani kepada Inner-City Muslim Action Network (IMAN), melawat Chicago setiap bulan dalam kapasiti ini.

Selain berucap dalam pelbagai komuniti di seluruh Amerika Syarikat, Ustadh Usama mengetuai bengkel dan retret di seluruh dunia. Kepentingan profesionalnya termasuk isu dan penyelesaian kontemporari yang berkaitan dengan pengalaman Muslim Amerika, serta pembangunan sistem sokongan untuk bekas pesalah.

Usama menetap di San Francisco Bay Area bersama isteri dan empat anaknya. Ustadh Usama Canon adalah salah seorang penceramah Muslim yang paling dinamik di Barat yang diasaskan di atas kefahaman dan keilmuan Islam yang mendalam melalui kecintaan kepada Firman Allah dan Rasul KekasihNya salallahu alaihi wasallam.

Pemahamannya yang teguh tentang konteks kehidupan di dunia hari ini dengan cabaran yang berbeza-beza menjadikannya salah seorang pengulas dan penasihat yang paling jelas kepada warga global, yang dimaklumkan oleh Prinsip Kerahiman dan Kebijaksanaan yang dianjurkan oleh Islam.

Sumber:PtvNews

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini