Sering Kunjungi Masjid dan Negara Islam, Youtuber ‘Mat Salleh’ Dapat Hidayah Peluk Islam

Sering Kunjungi Masjid dan Negara Islam, Youtuber ‘Mat Salleh’ Dapat Hidayah Peluk Islam | Seorang YouTuber Britain, Jay Palfrey berkongsi kisah keputusannya untuk memeluk Islam. Sebelum memeluk Islam, Jay sering dikenali dengan memuat naik video yang sering memuatkan reaksi beliau terhadap keindahan ajaran Islam. Beliau mengumumkan dirinya telah memeluk agama Islam⁣⁣⁣ setelah mengucap dua kalimah syahadah di sebuah masjid di Turki pada 17 Ogos lalu. Memiliki sejumlah subscriber melebihi 864K, Jay memberikan jawapan kepada pertanyaan dari pengikutnya mengenai keputusannya untuk memeluk Islam.

Dalam video “I became Muslim – why?” yang berlangsung selama 6 minit 40 saat, Jay berkongsi bahawa dia tinggal di sebuah bandar kecil di London di mana majoriti penduduknya bukan Islam.
Jay juga menceritakan keadaannya yang dulu yang memaksanya berubah menjadi lebih baik. Sebagai seorang remaja, pemikiran Jay penuh dengan perkara-perkara negatif, persekitarannya, yang selalu memeluk Islam, membuatnya mudah terpengaruh. Dia juga dibesarkan dengan keadaan ekonomi keluarga yang kurang memadai, bahkan ini menjadikannya pengganggu untuk rakan sekolahnya kerana pakaian seragam yang dipakainya koyak.

Kehilangan orang tersayang dalam keluarganya juga membuat pemikiran Jay tentang masa depan dan kehidupannya menjadi lebih buruk. Untuk keluar dari situasi ini, dia memutuskan untuk meninggalkan kawasan tempat tinggalnya dan pergi ke kuliah untuk membentuk kehidupan yang lebih baik sendirian. Dari situlah dia mulai bekerja keras dan jatuh cinta dengan penjelajahan.

Menerusi perkongsian di saluran Youtube miliknya, jejaka Inggeris berusia 24 tahun itu mengakui sebelum ini dirinya merupakan seorang ateis iaitu menjalani kehidupan tanpa mempercayai kewujudan Tuhan. Menurut wartawan budaya dunia itu, dia sering menjelajahi negara Islam sejak tiga tahun lalu dengan mempelajari pelbagai amalan dan budaya termasuk bahasa Arab.

Dari penjelejahan itu, jelajah menuju Islam Jay Palfrey terjawab. Dia mengunjungi negara-negara dengan populasi majoriti Muslim seperti Iraq dan Turki. Dalam penjelajahannya yang hanya untuk bersenang-senang, dia secara tidak sengaja merasakan bahawa aktiviti jelajah ini seolah-olah membawanya ke arah agama kerana dia merasa telah membuktikan bahawa Islam bukanlah agama yang buruk, tetapi agama yang penuh dengan keindahan, kedamaian, dan orang-orang baik.

Sepanjang berada di pelbagai negara tersebut, wujud perasaan ingin tahu mengenai Islam yang disifatkan sebuah agama yang damai serta memberikan ketenangan jiwa⁣⁣⁣. “Semakin banyak pengalaman diperoleh dan bertemu individu luar biasa di seluruh dunia, semakin saya memahami jiwa spiritual yang diperlukan,” kata Jay⁣⁣⁣.

Pernah berkolaborasi bersama Youtuber mualaf Daud Kim, dia juga memberitahu ramai yang salah faham mengenai ajaran Islam terutama perkara ditunjukkan oleh media barat. “Ramai orang di seluruh dunia yang masih mengkritik dan salah faham tentang dasar Islam yang sebenarnya adalah pendamaian, bersatu dan kasih sayang,” ujarnya.

Kini, dia telah menemui jalan kebenaran dan berterima kasih kepada orang di sekeliling yang banyak memberi sokongan termasuk ahli keluarganya.⁣⁣⁣ Saat ini, Jay pun semakin erat memperdalam Islam, dilihat dari unggahan terakhirnya di YouTube, ia sedang berada di Nepal. MasyaAllah.

Sumber: Youtube , Instagram

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat