Kisah Perginya Seorang Istimewa lni Yng Sering Memeri4hkan Majlis llmu Di Masjid

Pem3rgian Insan Hebat,Kisah Se0rang Sahabat Istimewa Yang Selalu Meriahkan Majlis-Majlis Ilmu Di Masjid-Masjid.

Dulu di Audit0rium Masjid Sultan ketika Ust Shafi sedang mengajar tiba² dig4nggu suara Fadil panggil “Shafiiii.

Ust Shafi terlepas cakap “Fadil ni wali, nanti dia meningg4l baru semua 0rg tau yg dia wali”.

Di Masjid En-Naeem Ust Shafi pernah bilang jemaah baca d0a nanti Fadil aminkan kerana aminnya Fadil dikabulkan.

Di Masjid An-Nur Ust Shafi minta Fadil d0akan jemaah kerana doa Fadil makbul. Fadil doa panjang tak habis² & ustaz bilang “dah cukup jgn panjang² nanti mal4ikat bingung”.

Kini… gur4uan² di atas hanya tinggal kenangan manis. Selamat tinggal Fadil, sem0ga dikumpulkan bersama Rasulullah.

Segelintir warganet pasti pernah melihat sebuah vide0 se0rang insan istimewa digeIar sebagai Fadil yang tidak makan selama empat hari suatu ketika dahulu, kan?

Vide0 pendek itu telah dimuat naik oleh se0rang pengguna TikTok, memaparkan se0rang insan istimewa yang bernama Muhammad Fadil Sulaiman sedang menjamu selera.

Insan istimewa yang c0mel

Menerusi video tersebut, dia yang sedang menikmati makanan terhibur dengan usikan orang sekeliling. Gelak tawa serta mimik muka yang comel sudah tentu menghiburkan hati sesiapa sahaja yang melihatnya.

Namun, apakan daya. Setiap yang hidup pasti akan pergi buat selamanya. Dia dikhabarkan telah pergi meningg4lkan duni4 buat selama-lamanya semalam.

Berita pem3rgiannya itu dilaporkan oleh sebuah portal berita Singapura, iaitu Berita Mediacorp. Menurut portal itu, walaupun dia adalah seorang OKU, Fadil dikenali ramai sebagai seorang yang suka menziarahi masjid-masjid di merata Singapura sejak remaja lagi.

Ada kalanya, dia membantu mengutip derma meskipun dirinya juga dalam keadaan serba sederhana. Malah, sekali-sekala dia akan mendampingi para jemaah untuk membantunya menggunakan telefon bimbit.

Menurut seorang pendakwah di Singapura, Mohammad Bahrul Ulum, Allahyarham Fadil akan dikebumikan hari ini (17 Disember 2020).

Menerusi satu posting di Facebooknya, Mohammad menyatakan bahawa terdapat beberapa syarikat pengurusan jen4zah telah menghubunginya untuk membantu keluarga Allahyarham Fadil menguruskan jen4zahnya secara ikhlas dan percuma.

“Ada juga beberapa Asatizah yang menghubungi saya untuk menanggung semua kos pengurusan jen4zah beliau termasuk murid-murid saya di (Masjid) An-Nur,” tulis pendakwah tersebut.

Seorang selebriti Singapura yang dikenali sebagai Syah Ibrahim turut telah mengesahkan pem3rgian arwah di ruangan Facebook ‘Live’ miliknya. Syah mengenali Allahyarham Fadil kerana dia sering ‘muncul’ di pejabatnya.

Menurut video yang dirakam oleh Syah, kakak kepada Allahyarham Fadil menjelaskan tentang pem3rgian adik kesayangannya itu.

“Apa yang saya dapat tahu berita bahawa dia jatuh di MRT dalam jam 2.40 petang. Tapi, padahal sebelum dia jatuh dia ada video call anak bujang saya pada pukul 1 lebih.
“Dia nak berbual dengan saya tetapi saya takde kat rumah jadi tak berkesempatan. Jadi, itu yang saya rasa s3dih,” ujar kakaknya.

Selain itu, seorang lagi rakan selebriti yang cukup terkesan dengan pem3rgian Fadil ialah pengacara popular Singapura, Khairudin Samsudin.

Dalam catatan Facebooknya, Khai berkongsi pengalaman menyentuh hati ketika kali terakhir dia bertemu Allahyarham.

Menurut kisah Khai, Allahyarham dengan rendah hati menghulurkan sebungkus nasi serta dua botol air kerana kasihan melihat Khai yang sibuk bekerja.

Bukan itu sahaja, Timbalan Mufti Singapura, Dr Mohammad Hanan Hassan turut menyanjung insan istimewa berkenaan.

Rehatlah kamu bersama insan2 istimewa.

SUMBER : CM Via Jati Media

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini