Situasi Sekumpulan Murid Terpaksa Berakit Untuk Ke Sekolah Cetus Perasaan Sebak Warganet..

“Hancur hati tengok….”

Pelajar pada masa ini dihantar oleh ibu bapa dengan menaiki kereta dan motorsikal atau pengangkutan ke sekolah, namun lain pula nasib yang dilalui oleh sekumpulan murid ini.

Demi ilmu, sanggup bergadai nyawa
Baru-baru ini tular di Facebook apabila seorang wanita yang dikenali sebagai Zazila Roslan yang memuat naik beberapa buah video yang menunjukkan sekumpulan murid terpaksa bergadai nyawa pada setiap hari untuk pergi ke sekolah.

Apa yang membimbangkan adalah keselamatan mereka kerana terpaksa menyeberangi sungai dalam keadaan yang membahayakan selepas jambatan dan jalan raya yang menghubungkan rumah mereka ke sekolah roboh sejak dua bulan lalu berkemungkinan akibat dibawa arus sungai.

Guna rakit uzur dan bakul ke sekolah
Sekumpulan murid di sebuah daerah di Sabah bergadai nyawa setiap hari ke sekolah apabila terpaksa menyeberangi sungai menggunakan rakit uzur dan bakul yang ditarik selepas jambatan dan jalan raya yang menghubungkan rumah mereka roboh.

Lebih membimbangkan, murid yang bersekolah di Sekolah Kebangsaan (SK) Nangkawangan, Keningau itu bukan saja terpaksa mendayung rakit tanpa pengawasan orang dewasa, malah rakit yang digunakan juga dilihat terlalu uzur.

Bukan biasa2 guna ‘cable car’ pergi sekolah
Pada masa yang sama, tular sebuah rakaman video yang dimuat naik semula oleh Adrian Lasimbang di laman Twitter yang melihatkan sekumpulan pelajar menggunakan ‘cable car’ untuk menyebarangi sungai.

Kesiannya….
Difahamkan, mereka ini menyeberangi sungai untuk pergi ke Sekolah Kebangsaan (SK) Nangkawangan, Keningau.

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata warganet meluahkan simpati dan sebak dengan nasib yang menimpa para pelajar tersebut.

Dah merdeka pun macam ni ke?
Selain itu, ada warganet meluahkan kesalan melihat kemajuan dan nasib yang terpaksa dilalui para pelajar dan penduduk di sekitar kawasan tersebut.

Ini kerana negara kita sudah mencapai kemerdekaan sudah melebihi 60 tahun sejak bebas daripada dijajah.

Bahaya sungguh!
Selain itu, terdapat yang meluahkan kerisauan melihat pelapis masa depan negara ini terpaksa membahayakan diri demi menuntut ilmu.

Nak tunggu ada kes dulu ke?
Tidak kurang juga, salah seorang pengguna di Twitter meluahkan ketidakpuasan dengan sikap lewa oleh pihak bertanggungjawab.

Sumber:Ohmm

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini