Subhanallah, Masjid Yang Indah Dan Unik Di Bawah Tanah Di Turki,Dikenali Sebagai Sancaklar

Keunikan Masjid Bawah Tanah Yang Dipanggil Sancaklar di Turk1

Bangunan masjid yang indah dan unik ini terletak di Istanbul, Turki. Ia berada di bawah tanah dan satu dengan alam semula jadi. Seperti apa rupa masjid Sancaklar?

Masjid Sancaklar dibina oleh firma arkitek Emre Arolat Architecture yang terletak di Buyuk Cekmece, Istanbul, Turki. Masjid ini dibina di padang rumput yang luas tetapi bersempadan dengan kota.

Begitu unik, masjid Sancaklar dimasukkan sebagai salah satu masjid terbaik di dunia melalui pencalonan Design of the Year oleh Design Museum di London pada Festival Senibina Dunia 2013.

Masjid ini dibuat dengan gabungan batu kelabu muda dengan konkrit cor. Dari bahagian atas bangunan masjid ini kelihatan seperti gua sederhana tetapi tidak terlalu dalam.

Perbezaan antara batu semula jadi yang mengikuti cerun tanah dan papak konkrit bertetulang nipis membentang lebih dari 6 meter. Ruang utama masjid mempunyai lantai dengan langit berjenjang.

Keunikan Masjid Bawah Tanah

Dari segi sejarah, masjid Sancaklar dibina pada tahun 2012. Hingga kini, ramai pelancong ingin datang dan beribadah di masjid yang indah ini.

Sumber:PtvNews

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini