Subhanallah..Penemuan Al-Quran Kuno Ini Bukti Penyebaran Islam Di Nusa Tenggara Timur

Al-Quran berusia ratusan tahun yang terletak di Kabupaten Alor, Nusa Tenggara Timur NTT, masih tersimpan di sebuah rumah milik seorang keturunan Iang Gogo, penyebar agama Islam dari Ternate, Maluku Utara.

Kitab suci itu dikatakan diperbuat daripada kulit kayu, kelihatan utuh dan boleh dibaca, cuma beberapa bahagian sudah mula koyak dimakan usia. Al-Quran dibawa ke Alor sekitar tahun 1518 dan telah disimpan di dalam kotak kaca, bagi mengelakkan sentuhan pengunjung yang datang melihat salah satu objek bersejarah di Alor.

Nurdin Gogo, yang merupakan keturunan ke-14 Iang Gogo, berkata larangan menyentuh Al-Quran dilaksanakan bagi memastikan kitab suci itu utuh.

Pengunjung ingin menjamahnya jadi bimbang ia rosak, jadi kita hadkan kepada orang tertentu yang mempunyai minat khusus dalam bidang penyelidikan misalnya, dan itu juga perlu berwuduk terlebih dahulu,” katanya.

Beliau mengakui tiada penjagaan khusus diberikan untuk merawat al-Quran. “Saya tidak berani menggunakan bahan pengawet atau sebagainya, kerana bimbang ia benar-benar merosakkan al-Quran,” jelas Nurdin kepada wartawan BBC Indonesia, Sri Lestari.

Al-Quran yang dikatakan hanya diturunkan kepada anak sulung barisan Iang Gogo itu berada di Alor Besar, sebuah perkampungan pantai kira-kira 30km dari Kota Kalabahi. Tetapi sedikit yang mengetahui tentang sejarah Al-Quran lama ini.

Selamat Dalam Kebakaran

Secara fizikal, Al-Quran yang dikatakan diperbuat daripada kulit kayu masih utuh, mengandungi 30 juz atau 114 huruf yang ditulis menggunakan tinta hitam dan merah.

Kotak kayu lama untuk menyimpan Al-Quran juga masih utuh. “Ada yang datang tengok, yang dah buat research dah ada tapi tak tahulah macam mana keputusannya,” jelas Nurdin. Dia berkata bahawa ada orang yang mengatakan bahawa Al-Quran berasal dari Timur Tengah, dan ditulis pada zaman Nabi Muhammad, tetapi dia tidak mengetahui kebenarannya.

“Mereka yang berkata begitu, tetapi saya hanya memberitahu apa yang saya tahu dari kisah nenek moyang saya jika Al-Quran ini datang dari Ternate,” jelas Nurdin. “Bahannya adalah kulit kayu, jadi kayu dan dakwat jenis apa, saya tidak tahu.”

Katanya Al-Quran ini adalah salah satu peninggalan Iang Gogo yang terselamat dalam kebakaran 1982. “Semua peninggalan nenek moyang hangus apabila rumah ini hangus, tetapi hanya Al-Quran yang diselamatkan, ia tidak terbakar! ketika itu,” kata Nurdin.

Sama seperti Al-Quran di Mesir

Nurdin berkata Al-Quran dibawa oleh moyangnya Iang Gogo bersama empat saudara lelakinya (Ilyas, Djou, Boi dan Kimales) menggunakan perahu layar bernama Tuma’ninah, bahasa Arab yang bermaksud “berhenti”.

Lima bersaudara itu berhijrah untuk menyebarkan ajaran Islam ke timur Indonesia pada zaman Kesultanan Babullah V. “Gambar perahu itu masih ada di salah satu lembar al-Quran, ini namanya Tuma’ninah,” jelas Nurdin sambil menunjuk gambar kecil itu. di belakang al-Quran.

Pensyarah pascasiswazah UIN Syarid Hidayatullah Jakarta, Abdurrahim Yapono yang berada di Alor untuk berdakwah pada Ramadan ini berkata, al-Quran kuno di Alor mirip dengan kitab suci umat Islam yang tersimpan di Mesir.

“Dilihat daripada bahannya, ia diperbuat daripada papirus, dan bentuk khat serta warna dakwatnya juga sama seperti yang digunakan di Mesir,” kata Abdurrahim. Namun menurutnya, perlu ada kajian yang tepat untuk mengetahui asal usul dan umur al-Quran.

“Al-Quran adalah warisan budaya, dan perlu ada penjagaan yang sewajarnya oleh kerajaan dalam hal ini Kementerian Agama, tetapi keluarga nampaknya masih percaya bahawa ia tidak boleh dibawa keluar dari rumah mereka,” jelas Abdurrahim.

Bagaimanapun, Ketua Kantor Wilayah Kementerian Agama Kabupaten Alor, Muhamad Marhaban berkata, belum ada rancangan Kementerian Agama untuk menempatkan al-Quran di muzium atau di tempat lain.

“Belum dan masih disimpan keluarga, namun kerajaan tempatan sudah menetapkan lokasi rumah tersebut sebagai tapak bersejarah,” kata Marhaban.

“Tidak bangga”

Kembali ke tapak bersejarah al-Quran lama di Alor Besar, Nurdin sekali lagi meletakkan al-Quran di atas meja kaca di sebuah bilik khas untuk menyimpan kitab suci tersebut. Di sebelah meja terdapat sejadah, tasbih, dan pinggan tembikar yang diisi dengan sejenis kemenyan.

Katanya, dia percaya hanya keturunan Iang Gogo boleh melindungi Al-Quran. “Ya, memang tidak boleh keluar dari rumah ini, ia juga disimpan di masjid tetapi ia hanya sementara, dan kembali ke rumah ini, itu pesanan yang saya dapat daripada nenek moyang saya,” jelas Nurdin.

Pun begitu, Nurdin berkata al-Quran bukan sahaja milik persendirian. “Tiada rasa bangga langsung, cuma saya bersyukur keluarga saya dapat mewariskan al-Quran ini, tetapi ini bukan sahaja harta peribadi saya, malah milik orang Islam.” (Juft/BBC)

Sumber: konfrontasi

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini