Surl Rumah Di Temui Terapvng Di Svngai,Tak Sangka Gurauan “Tak Semp4t Pvasa Penuh Tahun Ni” J4di Kenyataan

ALOR SETAR : Suri rumah yang dilapor hiIang di Tandop Pak Din di Sungai Bukit Teriak, dekat Lan.ggar di sini pagi tadi, disahkan ma.ut selepas ma.yatnya ditemui petang tadi.

Ma.yat Rossidah Yusof, 57, ditemui tera.pung di sungai terbabit jam 4.33 petang oleh pasukan penye.Iamat, sebelum diserahkan kepada pihak polis untuk tin.dakan lanjut.

Suami ma.ngsa, Sulaiman Tasu, 58, mengakui se.dih namun bersyu.kur ma.yat isterinya ditemui terutama ketika umat Islam berkira-kira menunggu kehadiran Ramadan.

Mayat suri rumah, Rossidah Yusof, dihantar ke Jabatan Forensik Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) selepas ditemui di Tandop Pak Din di Sungai Bukit Teriak, dekat Langgar. – FOTO NSTP / ZULIATY ZULKIFFLI
Ma.yat suri rumah, Rossidah Yusof, dihantar ke Jabatan F0rensik H0spital Sultanah Bahiyah (HSB) selepas ditemui di Tandop Pak Din di Sungai Bukit Teriak, dekat L4nggar. – FOTO NSTP / ZULIATY ZULKIFFLI
“Sebelum ini, dia pernah beberapa kali bergurau kata tak sempat berpuasa penuh Ramadan tahun ini.

“Tak sangka pula apa dia kata itu petanda bahawa dia akan pergi buat selama-lamanya,” katanya ketika ditemui di l0kasi isterinya itu hila.ng hari ini.

Sulaiman berkata, setiap kali Ramadan, arw.ah paling suka masak ayam ba.kar kerana ia juadah kegemaran tiga anak kami terutama yang b0ngsu.

“Tahun ini nampaknya kami tak dapatlah nak merasa lagi hidangan ayam ba.kar hasil tangan isteri,” katanya mema.klumkan isterinya memang pandai memasak kerana berniaga di kedai makan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Ahmad Shukri Mat Akhir mengesahkan penemuan ma.yat ma.ngsa yang kemudian dihantar ke Jabatan F0rensik H0spital Sultanah Bahiyah (HSB) untuk tind.akan lanjut.

Pagi tadi, Rossidah yang dikatakan mengalami kemu.rungan sejak dua bulan lalu dikhuatiri terja.tuh ke sungai selepas motosikal dan kasut miliknya ditemui suaminya di kawasan tebing Sungai Bukit Teriak.

TERDAHULU, media melap0rkan seorang suri rumah dikhu.atiri Ie.mas selepas dipercayai terja.tuh ke Tandop Pak Din di Sungai Bukit Teriak, dekat Telaga Mas di Lan.ggar, di sini, hari ini.

KehiIa.ngan Rossidah Yusof, 57, disedari suaminya, Sulaiman tasu, 58, selepas menemui kasut dan motosikal milik isterinya itu di kawasan tebing sungai terbabit.

Sulaiman berkata, dia mengesyaki Rossidah hiIa.ng selepas mendapati isterinya itu tiada di rumah mereka di Kampung Telaga Mas, tidak jauh dari I0kasi sebelum bergegas mencarinya di kawasan sungai.

“Dia mengalami kemu.rungan sejak dua bulan lalu. Sebelum ini pun banyak kali dah dia ajak mandi sungai sebab dia kata pa.nas, nak mandi.

“Selepas menemui motosikal dan kasutnya di tepi sungai, saya terus maklumkan perkara itu kepada p0lis dan b0mba,” katanya ketika ditemui di l0kasi pencarian hari ini.

Sulaiman yang bekerja kampung mengesyaki kemungkinan besar isterinya itu datang ke sungai terbabit pada awal pagi memandangkan terdapat ke.san air embun pada kerusi motosikal yang ditinggalkan di situ.

“Saya harap isteri saya ditemui seIamat,”katanya mengesahkan lap0ran sudah dibuat di Balai Polis Lan.ggar jam 10 pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Ahmad Shukri Mat Akhir mengesahkan menerima lap0ran berhubung keja.dian itu dan operasi mencari dan menyeIa.mat sedang dilakukan di l0kasi keja.dian.

Sementara itu, Ketua Pasukan Penye.Iamat di Air (PPDA) Jabatan B0mba dan PenyeI.amat Malaysia (JBPM) Kedah, Penolong Kanan Penguasa Bomba Mohd Bustan Karudin berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung keja.dian itu jam 10.12 pagi.

Anggota bomba melakukan pencarian di lokasi suri rumah dilaporkan terjatuh di tandop Pak Din, Sungai Bukit Teriak di Telaga Mas, Langgar. – FOTO NSTP/ ZULIATY ZULKIFFLIAnggota b0mba melakukan pencarian di l0kasi suri rumah dilaporkan terja.tuh di tandop Pak Din, Sungai Bukit Teriak di Telaga Mas, L4nggar. – FOTO NSTP/ ZULIATY ZULKIFFLI

“Sepasukan angg0ta dari Balai B0mba dan PenyeI.amat (BBP) Pokok Sena tiba di lokasi dengan dibantu PPDA dari BBP Jitra dan Sungai Petani, selain empat angg0ta p0lis.

“Operasi pencarian di permukaan air dilakukan dengan lima kali seIaman di kawasan ma.ngsa dilap0rkan terja.tuh.

“Keadaan ar.us cukup ku.at walaupun pintu air di tandop berkenaan sudah ditutup, dengan kedalaman tandop antara tiga hingga empat meter,” katanya.

Sumber:MajalahUtusan

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini