Pengertian Hukum Remaja Keluar Dating Tanpa Ikatan Sah

Baca Dan Fahami : Pengertian Hukum Remaja Keluar Dating, Inilah Jawapan Dan Hukumnya | Berdating bererti menghampiri perzin4an. Dalam Islam seseorang itu dilar4ng ker4s dari menghampiri perzin4an.

Oleh kerana pezin4an itu mendatangkan dos4 besar, maka meIakukan perbuatan yang boleh membawa kepada perzin4an termasuklah Dating ini adalah har4m dan berdos4

Kaedah feqah menjelaskan “Setiap sesuatu yang membawa kepada perlakuan yang har4m, maka hukum meIakukan perk4ra tersebut adalah har4m”. Jauhilah dari berdating kerana ianya adalah jalan mudah bagi syait4n menjerumuskan anak Adam ke lembah perzin4an. Jauhilah dari berdating kerana orang yang ketiga di masa itu ialah syait4n.

Saya ingin menyeru kepada semua wanita dan lelaki muslim, marilah kita berpegang tegvh dgn aj4ran agama kita yang mulia ini, agar kita akan mendapat rahmat dan k4sih sayang dari Allah. Memang susah untuk kita mematuhi suruhan dan lar4ngan Allah, tetapi ianya akan menjadi mudah jika kita menjadikan Allah sebagai kek4sih kita.

Sudah Iazimnya seorang kek4sih itu akan mentaati kek4sihnya. S0al jodoh janganlah kita terlalu ‘berminat’ untuk mendapatkannya sehingga kita meng4mbil jaIan-jalan yang dih4ramk4n oleh Allah. Matlamat tidak mengh4Ialkan cara.

Kerana jika kita melalui jalan yang h4ram untuk mendapatkan j0doh kita dit4kuti hldup kita sesudah itu tidak diberkatinya, perkahwinan kita tid4k b4hagia bahkan banyak berlaku p4sangan yang berkahwin atas d4sar cinta ‘sep4ruh m4ti’ ini ber4khir dengan percer4ian.

Sem0ga dengan kita mentaati semua perint4h Allah, Dia akan menganugerahkan kita p4sangan yang baik kerana Allah berj4nji dalam Surah An Nur bahawa wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita baik.

Sem0ga kita mendapat petvnjuk dari Allah SWT dalam menjalani kehidupan kita yang penuh uji4n ini..

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini