Ternyata Nabi Muhammad SAW Telah Pesan Akan 6 Peny4kit Umat Di Akh1r Zaman

PADA akhir zaman ini terdapat penindasan berlaku di mana-mana sahaja termasuklah sesama umat Islam send1ri kerana sifat tamak dalam d1ri manusia.

Jutaan saudara kita ditindas dengan pelbagai cara seperti wanita dir0 g0l dan dibvnvh dan kanak-kanak dibvnvh, tanah dan rumah mereka dirampas, diba kar, dih4lau dari kampung halaman, hatta dih4lau dari negara asal masing-masing.

Kita dapat lihat keadaan ini berlaku di merata dunia seperti kepada umat Islam r0hingya di Myanmar, penduduk asal Islam di Palestin, Ahli Sunnah di Syria, bangsa Islam Ughyur di Ch1na, bangsa Moro Islam di Selatan Filipina, penduduk Islam di selatan Thai, muslim di Bosnia dan muslim di Iraq.

Kalau kita teliti beberapa hadis Nabi Muhammad SAW, Nabi SAW sudah menceritakan keadaan yang berlaku sekarang ini dan kenapa ia berlaku kepada umat Islam atau apa salah dan d0 sa umat Islam diperlakukan dan dih!na sehi na-hi nanya?

Daripada Tsauban r.a, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Hampir tiba satu waktu di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang yang hendak makan mengerumuni hidangan mereka.”

Semakin ramai yang suka mengumpul harta dan terlalu mewah.

Maka salah seorang sahabat bertanya: “Adakah hal itu kerana bilangan kamu sedikit pada hari itu?” Nabi SAW menjawab: “Bahkan kamu pada hari itu ramai sekali, tetapi kamu umpama buih pada waktu banjir dan Allah SWT akan mencabut rasa gentar terhadap kamu dari hati musvh-musvh kamu dan Allah akan melemparkan ke dalam hati kamu penya kit wahan.”

Seorang sahabat bertanya: “Apakah penya kit wahan itu wahai Rasulullah?” Nabi SAW menjawab: “Cinta dunia dan takut m4ti” [HR Abu Dawud].

Ternyata daripada hadis di atas Rasulullah SAW pernah menyatakan berlakunya keadaan ini kerana kesalahan umat akhir zaman ini yang mempunyai antaranya dua pen ya kit yang amat kronik, walaupun jumlah umat Islam dalam dunia sekarang adalah lebih I.8 billion (setakat 2012).

Dua peny4kit dikatakan itu ialah;

Pertama: Cintakan dunia sehingga memperhambakan d1ri dan seluruh kehidupan kepada dunia. Apa-apa sahaja yang ditawarkan dunia akan disentap dengan rakvsnya sehinggakan mereka lupa halal h4ram dan do sa pahala, lupa kita akan m4ti dan akan dipertanggungjawabkan atas setiap apa yang kita lakukan di dunia.

Kedua: Takutkan m4ti. Akhirnya kerana terlampau cintakan dunia dengan segala kemewahan dan kenikmatannya menyebabkan mereka takutkan ke m4tian, nak buat kerja agama takut diancam dan dibvnvh sedangkan umat terdahulu sanggup bergolok gadai hatta terbvnvh di medan peper4ngan demi mewariskan Islam kepada kita hari ini.

Ramai anak muda kini lebih mementingkan keseronokkan tanpa mengetahui halal dan h4ram.

Malangnya umat Islam akhir zaman takutkan kem4tian sebab itulah kata Nabi SAW kita dikerumuni seperti makanan dikerumuni.

Ada peny4kit lain lagi tak disebut oleh Nabi SAW yang menjadi sebab keadaan ini berlaku?

Daripada Abu Hurairah r.a. beliau berkata aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Umatku akan ditimpa peny4kit yang pernah menimpa umat terdahulu.” Sahabat bertanya: “Apakah penya kit-penya kit yang pernah menimpa umat terdahulu itu?”

Nabi SAW menjawab: P3ny4kit-p3ny4kit itu ialah [HR Hakim]:

-Terlalu banyak bersukaria

-Terlalu mewah

-Mengumpulkan harta sebanyak mungkin

-Penipuan dalam merebut harta benda dunia

-Saling mem4rahi

-dengk1-mendengk1, sehingga menza l!mi antara satu sama lain
Dunia Islam telah dilanda krisis r0hani yang sangat serius dan meruncing. Dengan kekosongan r0hani itulah mereka terjebak menghambakan d1ri kepada dunia dan memuaskan hawa n4fsv serakah.

MasyaAllah, kalau kita perhatikan masyar4kat kita hari ni betapa p3ny4kit yang Rasulullah SAW sebutkan dalam hadis ini telah menular seperti wabak yang sangat b4h aya dan tidak dapat dibendung penularannya dan menjadi p3ny4kit kronik.

Dunia Islam telah dilanda krisis r0hani yang sangat serius dan meruncing. Dengan kekosongan r0hani itulah mereka terjebak menghambakan d1ri kepada dunia dan memuaskan hawa n4fsv serakah.

Akibat turutkan hawa n4fsv, tentunya segala cara akan digunakan termasuk segala tipu muslihat tidak mengira halal h4ram dan do sa pahala.

Ketika itu lenyaplah nilai-nilai akhlak yang murni dan tinggallah kecurangan, khianat-mengkhi4nati, dengk1 mendengk1 dan za lim menzal!mi… Nauzubillah.

Peper4ngan banyak mengorbankan nyawa insan tidak berd0sa.

Apa ubatnya untuk menyembuhkan peny4kit-peny4kit ini?

Beberapa ubat dan vaksin kepada peny4kit kr0nik akhir zaman ini sebagaimana yang difirmankan oleh Allah SWT yang mencipta kita dan baginda Nabi SAW adalah seperti berikut:

Firman Allah SWT: “Dan berpegang teguhlah kamu sekalian dengan tali Allah (Agama Islam) [Ali Imran:103].

Rasulullah SAW berpesan kepada kita: “Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang mana kalau kamu berpegang dengannya nescaya kamu tak akan ses4t selamanya iaitu: al-Quran dan sunnahku.”

Daripada Abu Hurairah r.a. Nabi SAW bersabda: “Semua umatku akan masuk ke dalam syurga melainkan yang enggan.”

Sahabat berasa kehairanan lalu bertanya; “Ya Rasulullah! Siapa yang tidak mahu masuk syurga?” Rasulullah SAW menjawab: “Siapa yang taat kepadaku bererti dia mahu masuk syurga dan siapa yang menyalahi ajaranku maka itulah yang tidak mahu masuk syurga – [Riwayat Bukhari].

Maka marilah kita kembali ke pangkal agama Islam kita dan berpegang kuat kepada ajaran-ajarannya, insya-Allah kita akan diselamatkan oleh Allah di dunia dan akh1r4t.

Semoga sama-sama kita sebarkan perkongsian ini dan menjadi sebahagian dari amal jariah kita, insyaAllah.

Ustaz Shams ialah pensyarah di sebuah universiti

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

sumber : Media Malaya

-Terlalu banyak bersukaria

-Terlalu mewah

-Mengumpulkan harta sebanyak mungkin

-Penipuan dalam merebut harta benda dunia

-Saling mem4rahi

-dengk1-mendengk1, sehingga menza l!mi antara satu sama lain
Dunia Islam telah dilanda krisis r0hani yang sangat serius dan meruncing. Dengan kekosongan r0hani itulah mereka terjebak menghambakan d1ri kepada dunia dan memuaskan hawa n4fsv serakah.

MasyaAllah, kalau kita perhatikan masyar4kat kita hari ni betapa p3ny4kit yang Rasulullah SAW sebutkan dalam hadis ini telah menular seperti wabak yang sangat b4h aya dan tidak dapat dibendung penularannya dan menjadi p3ny4kit kronik.

Dunia Islam telah dilanda krisis r0hani yang sangat serius dan meruncing. Dengan kekosongan r0hani itulah mereka terjebak menghambakan d1ri kepada dunia dan memuaskan hawa n4fsv serakah.

Akibat turutkan hawa n4fsv, tentunya segala cara akan digunakan termasuk segala tipu muslihat tidak mengira halal h4ram dan do sa pahala.

Ketika itu lenyaplah nilai-nilai akhlak yang murni dan tinggallah kecurangan, khianat-mengkhi4nati, dengk1 mendengk1 dan za lim menzal!mi… Nauzubillah.

Peper4ngan banyak mengorbankan nyawa insan tidak berd0sa.

Apa ubatnya untuk menyembuhkan peny4kit-peny4kit ini?

Beberapa ubat dan vaksin kepada peny4kit kr0nik akhir zaman ini sebagaimana yang difirmankan oleh Allah SWT yang mencipta kita dan baginda Nabi SAW adalah seperti berikut:

Firman Allah SWT: “Dan berpegang teguhlah kamu sekalian dengan tali Allah (Agama Islam) [Ali Imran:103].

Rasulullah SAW berpesan kepada kita: “Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang mana kalau kamu berpegang dengannya nescaya kamu tak akan ses4t selamanya iaitu: al-Quran dan sunnahku.”

Daripada Abu Hurairah r.a. Nabi SAW bersabda: “Semua umatku akan masuk ke dalam syurga melainkan yang enggan.”

Sahabat berasa kehairanan lalu bertanya; “Ya Rasulullah! Siapa yang tidak mahu masuk syurga?” Rasulullah SAW menjawab: “Siapa yang taat kepadaku bererti dia mahu masuk syurga dan siapa yang menyalahi ajaranku maka itulah yang tidak mahu masuk syurga – [Riwayat Bukhari].

Maka marilah kita kembali ke pangkal agama Islam kita dan berpegang kuat kepada ajaran-ajarannya, insya-Allah kita akan diselamatkan oleh Allah di dunia dan akh1r4t.

Semoga sama-sama kita sebarkan perkongsian ini dan menjadi sebahagian dari amal jariah kita, insyaAllah.

Ustaz Shams ialah pensyarah di sebuah universiti

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

sumber : Media Malaya

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini