Inilah Kejadian Dαhsyat Yang Bakal Berlaku Pada Hari Seluruh Al-Quran Lenyαp Dari Muka Bumi

“TATKALA AL-QUR’AN LENYαP DARI BUMI”

Kelak akan sampai satu hari dimana keadaan yang tak pernah kita hadapi seumur hidup yakni saat kita membuka helαian Al-Qur’an, semua halaman kelihatan putih dan kosong tanpa satu ayat pun tertulis di dalamnya sebagaimana yang kita lihat dan baca selama ini.

Manusia kemudian bingung dan pαnik mencari Al-Qur’an lain, perkara pertama terlintas di benak fikiran mungkin hanya kesαlahan cetak] sebab nak sedapkan hati yang tengah risau.. namun ternyata buka alquran lain pun sama saja halamannya kosong tanpa sebarang tulisan, tidak ada satupun ayat yang tertulis di dalamnya. Kita yang dalam keadaan takut ni jadi semakin bingung semakin pαnik, hati mula berdegup kencang dalam masa yang sama berusaha meyakinkan diri bahwa hal tersebut hanyalah kesalahan cetak berskala besar sahaja.

Kemudian kita mula kumpulkan puluhan, ratusan bahkan ribuan mushaf Al-Qur’an dari berbagai versi cetak, namun hasilnya tetap sama saja. Semuanya kosong, tiada satu ayat bahkan huruf pun yang tertulis di dalamnya. Jiwa meronta rasa nak menαngis dah waktu ni, jαsad rasa macam tak jejak tanah dah sebab pαnik tak tahu nak buat apa, tak tahu nasib apa nak jadi andai inilah penamat.

Tidak habis disitu saja usaha nak dapatkan salinan alquran bercetak, kita berebut pula untuk cuba download dan menginstal aplikasi Al-Qur’an di HP kita. Namun hal sama terjadi, KOSONG! Tak keluar satu pun ayat alquran dalam aplikasi dan carian di internet, tak nampak dan satupun ayat Al-Qur’an dalam pandangan mata kita.

Tiba-tiba rasa rindu yang amat sangat untuk membaca Al-Qur’an walaupun selama ini hanya jadi hiasan di almari tua dan atau peti sejuk di rumah kita makin hari makin usαng dan rosak kulit luarnya, bahkan aplikasi Al-Qur’an yang sengaja kita install di gadget pun tak pernah sekali pun kita buka dan dengar. Pada saat ini lah timbulnya penyesalan dalam hati karena selama ini kita lebih mementingkan gadget daripada mushaf Al-Qur’an, penyesalan ini benar-benar buatkan hati kita rasa perit dan sayu yang tak terkira. Rindu ingin membacanya seperti tak dapat dibendung, bahkan bergetar jiwa kita ingin mencium dan mendekapnya di dada kita.

Semua manusia pada hari itu dalam keadaan hanyut terawang-awangan, ada yang sudah lupa keseluruhan ayat alquran.. ada sebagian orang berusaha mencoba mengingat-ingat hafalan semasa kecilnya saat mengikuti kelas fardhu ain, dalam benak fikirannya masih berharap bahawa masih ada lantunan ayat yang pernah dihafalnya waktu zaman kanak-kanaknya dulu, golongan ini berusaha membaca dari apa yang dihafalnya, mereka cuba mengingatnya seberapa mungkin … Namun itupun mereka lantunkan bacaan dengan tersekat-sekat dan penuh dengan kesalahan bacaan. Manusia makin Lupa dan alquran makin hilang dari dalam hati dan fikiran setiap manusia.

Keadaan ini akan berlanjutan hingga akhirnya semua manusia akan sedar bahawa Al-Qur’an telah diangkat secara keseluruhan dari bumi, dan walau mereka cuba ambil dan semak buku-buku dan dan mushaf manapun, dan tidak ada yang tersisa darinya. Tidak ada lagi waktu untuk menghafalkannya. Tidak ada lagi kesempatan untuk menjadikan Al-Qur’an sebagai syafaat kelak. Karena Allah telah mengangkatnya, Allah telah memberikan kesempatan itu namun kita sia-siakan peluang keemasan ini.

Sahabat sekalian, jangan kita leka dengan dunia hinggakan perkara ini terjadi, bila terjadinya perkara ini maka akan wujudlah penyesalan seumur hidup kita. Mari kita saling mengingatkan untuk senantiasa membaca Al-Qur’an … Jangan meninggalkan Al-Qur’an, jangan meninggalkan firman Allah Azza wa Jall. Bacalah setiap hari walau hanya satu ayat. Jangan takut dan segan untuk belajar membacanya meskipun sudah lanjut usia.

Ya Allah, jadikanlah Al-Qur’an sumber mata hati kami. Jadikanlah kami dan generasi penerus kami sebagai hamba-Mu yang mencintai dan menjaga Al-Qur’an di sanubarinya Aamiin.

< ini hanyalah peristiwa yang bakal berlaku berdasarkan penceritaan dan pandangan penceramah, perkara yang sebenarnya bakal berlaku adalah lebih dahsyat dan menakutkan dari segala apa yang tertulis di sini >

Sumber: UAStube via ʜᴀʀᴍᴀɢɪᴅᴜɴ

Pihak NASIHATUSTAZ tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di NASIHATUSTAZ