Tips Tinggikan Peluang Dapat Anak Kembar

Tips Tinggikan Peluang Dapat Anak Kembar | Pernah tengok cerita Baby Geniuses? Gambar pilihan kali ni penulis Nasihat Ustaz pilih Baby Geniuses sebab cerita kembar ni sangat popular sehinggakan ditayang berkali-kali sehingga muak. Mereka memang benar-benar kembar seiras dan bukan kembar dua tetapi kembar tiga. Salah seorang akan jadi pelakon gantian apabila ada yang merengek nak susu atau mengantuk. Ok berbalik pada objektif asal artikel ini. Bolehkah kita merancang untuk dapat anak kembar?

Memang seronok bila berpeluang hamil dan memiliki anak kembar ni. Tak kira lah kembar seiras ke tak seiras ke, rasa comel je kan.Ramai pasangan suami isteri sebenarnya yang impikan rezeki untuk mempunyai anak kembar, namun tidak tahu bagaimana cara merancang serta mencuba peluang untuk memilikinya.

Pakar Sakit Puan, Dr Hamid Arshat, kongsikan 8 tip buat pasangan suami isteri yang inginkan anak kembar sebagai panduan.

Berikut antara perkongsian beliau:

BOLEHKAH RANCANG DAPAT ANAK KEMBAR?

SERONOK DAPAT ANAK KEMBAR

Tahniah kepada Puteri yang sedang hamil kembar 10 minggu. Kelihatan kembar ini jenis dichorionic/ dizygotic atau non identical. Ertinya ia berasal dari dua telor/ovum yang telah disenyawakan oleh benih suami secara berasingan.Jenis kembar ini lebih selamat kerana masing-masing janin punya uri sendiri.

Kembar identical atau mono zygotic berasal dari satu telor dan selepas bercantum dengan benih lelaki , embryo yang dihasilkan pecah dua. Kembar ini berkongsi uri dan lebih berisiko gugur, satu janin mati dan lain-lain masalah.

Wanita Berpeluang Hamil Anak Kembar:

1.Orang Asia 1 – 2 %

Pada keseluruhan peluang hamil kembar secara spontan ialah antara 1 hingga 4 %.

Orang Afrika punya kadar kembar tertinggi 4 %

Orang Putih Amerika dan Eropah kadarnya 3 %.

Orang Asia termasuk orang Malaysia terendah 1 – 2 % sahaja.

2.Keturunan Kembar Sebelah Ibu

Dalam keluarga ada kembar khusus dari keluarga ibu, peluang hamil kembar meningkat 4 kali ganda.

3. Hamil Umur 40 Tahun Keatas

Mereka yang telah melahirkan 4 anak atau lebih, peluang melahirkan kembar lebih tinggi. Begitu juga mereka yang hamil pada umur 40 tahun keatas.

4. Wanita Amalkan Supplement Vitamins & Folic Asid

Mereka yang tahap kesihatan terbaik dan makan yang berzat serta berkhasiat. Mengamalkan makan supplement vitamins dan folic asid lebih berpeluang hamil kembar.

5. Makan Produk Tenusu

Ada yang mengatakan mereka yang sering minum susu dan makan produk tenusu lebih berpeluang hamil kembar. Mungkin ‘insulin like growth factor’ (IGF) yang dikeluarkan oleh hati lembu jadi penyebab hamil kembar.

6. Makan Keladi Dan Ubi

Orang-orang Asli Africa yang makanan mereka terdiri keladi dan ubi didapati punya peluang melahirkan kembar 4 kali ganda dari orang lain.

7. Hormon Subur

Hormon subur sama ada pil atau suntikan meningkatkan peluang melahirkan kembar.

Wanita yang makan pil subur clomid punya peluang hamil kembar antara 5 – 10%. Manakala mereka yang disuntik hormon gonadotrophin punya peluang kembar dalam lingkungan 30%. Malangnya kadang-kadang berlaku kembar 4 atau lebih dan punya risiko gugur tinggi.

8. Rawatan IUI & IVF

Mereka yang menjalani rawatan suntik benih suami (IUI) dan mereka yang menjalani rawatan bayi tabung uji (IVF) juga berpeluang lebih untuk hamil kembar.

Semoga perkongsian ini bermanfaat dan kongsikan juga buat pasangan lain yang inginkan anak kembar.

Sumber: suaramedia.org

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat