Wajib Tahu Mengapa Kita Perlu Membaca Al-Quran, WaIaupun Tidak Memahaminya

jangan tak tau..ade juga mereka yang jarang menyelitk4n aktiviti baca quran dalam diari harian.dengan pelbagai ala$an. ala$an tak faham maksud ni pon memang feme$ laa kan..oleh itu..meh kite baca sesama..moga dapat dapat menjadi pengajar4n dan menjadi iktibar pada kita.

Ini adalah satu kis4h yang sangat menarik. Semoga dengan cerita ini hati anda akan terbuka tentang membaca Al-Quran. Ki$ah ini dipetik daripada ki$ah yang ditulis dalam Bahasa Inggeris.

Mengapa Kita Membaca Al-Quran, sedangk4n kita tidak memahami sepenuhnyaa apa yang di baca?.

Ada seorang Atuk tuaa ting,gaI bersama cucu lelakinya di sebuah bukit di pendalaman. Setiap pagi Atuk bangun awal pagi duduk di meja makan dan membaca Al-Quran. Cucunya ingin menjadi seperti Atuk dan meniru seberapa boleh akan bacaan yang dibaca oleh Atuknyaa.

Pada suatu hari cucunya bertanya, Atuk! saya cuba membaca Al-Quran macam Atuk baca tapi saya tak faham pun, dan jika saya faham sekali pun saya akan lupa sebaik sahaja saya menutupinya. Apa bagusnya bila kita membaca Al-Quran?’

Sedang orang tuaa itu meletakkan ar4ng batu ke dal4m dapur pemana$ bad4n, dengan perlahan dia menoleh kepada cucunya sambil berkata, Bawa guni ar4ng batu ini ke $ungai dan bawakan saya $eguni air.’

Budak lelaki itu buat seperti apa yang disuruh, tetapi semua air itu memboc0r keluar sebelum dia sampai ke rumah. Orang tua4 itu ketawa dan berkata. Awak hendakIah berjalan lebih cep4t untuk yang akan datang, dan meminta cucunya ke $ungai bersama dengan guni arang batu untuk cuba sekali lagi.

Kali ini bud4k lelaki itu berjalan lebih laju, sekali lagi guni itu kos0ng sebelum dia tiba ke rumah. Terlalu letih, dia memberitahu Atuknya bahawa mana mungkin untuk membawa air di dalam guni, dan dia pergi untuk mengambil baIdi. Orang tuaa itu berkata, ‘ saya tidak mahu sebaldi air, saya mahu seguni air. Anda tidak cukup kuat mencubanya.’ dan dia menuju ke pintu melihat cucunya mencuba lagi.

Pada katika itu, budak lelaki itu sudah tahu bahawa tidak mungkin dapat membawa air di dalam guni hingga ke rumah, tetapi untuk tidak menunjukkan apa-apa reaksii kepada Atuknya dia berlarii seberapa laju yang dia boleh, semua air yang di bawa masih memboc0r keluar sebelum dia sampai ke rumah.

Budak lelaki itu sekali lagi pergi ke sungaii dan berlarii secepat mungkin dengan seguni air, tetapi apabila sampai kepada Atuknya, guni tersebut sekali lagi kosong. Meletihkan, katanya, tengok Atuk, tak guna!’ Jadi anda fikir ianya tidak berguna?’ Orang tu4 itu berkata, tengok guni itu.’

Budak lelaki itu melihat akan guni tersebut dan buat kali pertamanya dia sedar bahawa guni tersebut sudah berubah. Ia telah bertukar daripada guni lama yang kot0r beka$ arang batu menjadi begitu bersih, luar dan dalam.

‘Cucuku, itulah yang akan berIaku jika anda membaca Al-Quran. Anda mungkin tidak faham ataupun ingat kesemuanya, tetapi apabila anda membacanya, anda akan berubah dengan sedirinya, daIaman dan luar4n. Itulah kurniaan Allah s.w.t. dalam kehidup4n kita.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini