Sudah 5 Tahun Lump0h,Siapa S4ngka Wanita lni Sembvh Slepas Mengerjakn Haji

kisah ini tentang Jemaah haji ini tak pernah menyangka mendapat ” keajaiban” saat berada di Tanah Suci. Tubuh yang sudah 5 tahun lum puh, tiba-tiba bisa digerakkan lagi. Fatmah Abd Latif. Demikian nama jemaah haji yang mengalami ” keajaiban” itu.

Jemaah haji asal Malaysia itu tiba-tiba bisa menggerakkan kakinya yang selama ini lumpuh. Peristiwa itu dialami saat hendak menunaikan Salat Subuh di Masjid Nabawi, Madinah. ” Saya terus memanggil anak perempuan supaya memeriksa kaki kiri karana masih tidak percaya dengan apa yang dialami pada waktu itu,” kata Fatimah, sebagaimana dikutip Dream dari laman My Metro.

Perempuan berusia 60 tahun itu masih juga tak percaya. Padahal anak dan kerabatnya sudah berkumpul untuk memastikan kondisi tubuhnya yang sudah bisa digerakkan itu. ” Kemudian, saya coba bergerak tetapi hanya dapat bergerak tiga langkah saja,” tutur dia.

” Bagaimanapun, saya coba lagi bergerak dengan bantuan anak dan menantu untuk menunaikan salat Subuh di Masjid Nabawi,” tambah Fatimah.

Sejak tiba di Madinah, bergerak ke Mekah, hingga melakukan wukuf di Arafah, Fatimah selalu menggunakan kursi roda. Kerabatlah yang setia mendorong Fatimah. Hingga ” keajaiban” itu datang.

” Alhamdulillah, syukur kepada Allah karena setiap hari saya berdoa termasuk di hadapan Kabah memohon supaya kaki kiri bisa bergerak dan sehat untuk menunaikan ibadah. Allah memakbulkan doa saya dan kami sekeluarga berasa terharu, serta bersyukur atas nikmat ini,” kata Fatimah.

Dan saat tiba di Bandara Internasional Kuala Lumpur pada Rabu pekan silam, Fatimah sudah bisa jalan sendiri. Padahal, saat berangkat ke Tanah Suci melalui bandara yang sama beberapa bulan lalu, dia masih duduk di atas kursi roda. Alhamdulillah..

Sumber:infoseputar

Wanita Yang Selalu Bersujud Lebih Kelihatan Muda Dan Berseri, Kajian Dari Saintis,Allahuakbar

Kadang-kadang kerana kekangan waktu, kita tergesa-gesa tunaikan solat. Baca surah pendek, rukuk ala kadar dan sujud pun macam kilat. Tapi kalaulah kita tahu betapa banyaknya hikmah sujud tu, tentu ramai yang sanggup berlama-lama, berbisik ayat-ayat cinta pada Maha Pencipta.

Selain kesihatan, salah satu manfaat sujud yang mungkin disukai wanita adalah kesannya untuk kecantikan muka. Baca penerangan doktor ini kepada ulama Pakis tan, Shaykh Zulfiqar Ahmad yang ternyata mengejutkan!

Saya pernah berada di Muzium Udara dan Angkasa Negara, Ame rika Sya rikat milik Institusi Smith sonian, apabila seorang doktor mendekati saya. Dia mula bercakap dengan saya. Dia berkata, Muslim yang melakukan banyak ibadah terdapat sinaran di wajah mereka.

Saya menjawab, ya memang ada, mereka mempunyai cahaya ketakwaan. Doktor itu menjawab bahawa ada sebab kenapa wajah mereka bersinar. Lalu saya pun bertanya apa sebabnya.

Dia menjawab bahawa d4rah disalurkan kepada organ-organ manusia di bawah jantung dengan mudah, tetapi sukar untuk d4rah disalurkan bahagian di atas jantung. Itulah sebabnya, kepala tidak mendapat jumlah d4rah yang patut ia dapat.

Apabila orang-orang Muslim bersolat dan sujud, dalam kedudukan ini kepala dan muka berada di bawah jantung. Ini adalah satu-satunya cara darah dapat membanjiri muka. Apabila kamu sujud lama, kamu dapat merasakan darah di wajah kamu.

Saya menjawab, ya boleh. Dia kemudian berkata, ia adalah peredaran darah setiap hari yang menjadikan muka segar.

Saya fikir sendirian, jika wanita mengetahui perkara ini, dengan bersolat wajah kekal muda, jadi, mereka akan mening galkan krim (solek) dan akan bersegera menunaikan solat.

Dan pada hakikatnya mereka yang beramal soleh, kamu akan melihat cahaya di muka mereka. Bukan saja kesan rohani ada di muka, tetapi juga ada manfaat kepada tubuh.

Hadis riwayat Muslim menyatakan, “Hendaklah kamu memperbanyakkan sujud kepada Allah, kerana tidaklah kamu sekali sujud kepada-Nya melainkan Dia mengangkatmu satu darjat dan menghapus satu kesalahanmu (dosa) darimu.”

Semoga Allah memberi kita taufik untuk meningkatkan (masa) sujud kita, berlama-lama mencium bumi agar doa sampai ke langit tinggi!

Sumber : Norzalina Mohd Alias

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini